Az FBI nem nyomozhat Kuzma Mihály halála ügyében

Az FBI-nak nincs nyomozási joga az Amerikai Egyesült Államok határain kívül, hacsak az adott ország kormánya nem kéri fel erre az amerikai nyomozó hatóságot - írta Peter Tufo, az USA magyarországi nagykövete Kuzma Valériának, az 1998 februárjában elhunyt Kuzma Mihály békési rendőr alezredes lányának.

Kuzma Valéria november végén levélben kereste meg az Egyesült Államok budapesti nagykövetét, és arra kérte, hogy apja halála ügyében az FBI független szakértői végezzenek vizsgálatot. A rendőr alezredes lánya ugyanakkor levelet intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz is: tegye lehetővé az FBI számára, hogy teljes értékű és hatáskörű vizsgálatot végezhessenek Magyarország területén.

Kuzma Valéria szerint édesapját valaki megölte, ezért ez év szeptember 21-én a Fővárosi Főügyészségen feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, emberölés alapos gyanúja miatt. Az ügyben a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal november 4-én, Pallag László országgyűlési képviselő és Kuzma Valéria feljelentése nyomán nyomozást rendelt el.

(MTI)

Ajánló:

Az [*****] összeállítása a békési rendőrbotrányról