Elfogták a börtönből szökött jordán foglyot

Pénteken este Budapesten elfogták a XIV. kerületben azt a jordán származású férfit, aki két hete szökött meg a Fővárosi Büntetésvégrehajtási Intézetből.

Rózsa András az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Igazgatóságának helyettes vezetője az elfogás körülményeiről annyit közölt, hogy azt kiterjedt adatgyűjtés és nagyszabású rendőri akció előzte meg.
A jordán férfit az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának munkatársai egy Pillangó parki lakásban fogták el, majd átadták a Fővárosi Ügyészség Nyomozóhivatalának.

A Markó utcai börtönből megszökött 38 éves ammani születésű férfi állítólagos építési vállalkozóként követett el nagyértékű gazdasági bűncselekményeket Ausztriában. A magyar rendőrség szervezett bűnözés elleni szolgálata nemzetközi Interpol körözés alapján fogta el, miután Magyarországon elkövetett bűnei miatt is keresték.

A férfit szeptember 27-én kiadatási letartóztatásba helyezték, s bár a kiadatásra váró őrizetest nem szabad elengedni, a jordán foglyot mégis szabad lábra helyezték. Ennek körülményei máig nem ismertek. Feltételezések szerint hamisított papírokkal, a börtönszemélyzet segítségével sikerült kijutnia a börtönből. A szökés után a Fővárosi Ügyészségi Nyomozóhivatal büntetőeljárást indított. A hivatal a fogolyszökés körülményeit a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságával és a Belügyminisztérium Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatával együtt vizsgálta.

A jordán férfi - a Népszava információi szerint - Magyarországon egy működésében felfüggesztett brókercégben akart tulajdonrészt szerezni közvetítők segítségével, de a rendőrség akciója ezt meghiúsította.

(MTI)