Isépy és Répássy szerint döntsön Orbán Viktor

Orbán Viktor kormányfő a Fidesz-MPP december 20-i országos választmányi ülésig alakítja ki álláspontját a miniszterelnöki-pártelnöki funkció szétválasztásáról. A Fidesz több vezető politikusa elképzelhetetlennek tartja, hogy erről a kongresszus mondja ki a döntést és a testület váltsa le Orbánt a párt éléről. Szerintük a pártelnöki tisztséggel kapcsolatban minden döntés kizárólag Orbán Viktort illeti meg. Értesüléseink szerint a Fidesz vezetői között felvetődött, hogy egyéb személyi és szerkezeti átalakításról is kellene döntenie a kongresszusnak.

Valószínűleg részt vesz Orbán Viktor kormányfő a Fidesz-MPP jövő hétfői frakcióülésén, ahol többek között napirenden lesz a miniszterelnöki és pártelnöki funkció esetleges szétválasztása is. A frakcióvezetés szükségesnek tartja, hogy tájékoztassák őket az elnökség hétfői javaslatáról. Répássy Róbert, a képviselőcsoport helyettes vezetője lapunknak úgy nyilatkozott: a jelenleginél több információhoz kell jutniuk ahhoz, hogy egyértelmű álláspontot alakítsanak ki, hiszen az eddigi tájékoztatások nem voltak elégségesek. - Ha Orbán Viktor nem ajánlja fel lemondását, nem hívják vissza a pártelnököt, hiszen az idei kongresszus óriási többséggel választotta a Fidesz vezetőjévé - emlékeztetett Répássy.

Isépy Tamás, a Fidesz másik frakcióvezető-helyettese szerint Orbán Viktornak kell nyilatkoznia a miniszterelnöki és a pártelnöki funkció szétválasztásáról. Kijelentette: abban az esetben, ha a kormányfő úgy gondolja, hogy mindkét tisztséget el tudja látni, a kongresszus nem váltja le. Isépy úgy véli, hogy a parlamenti frakció akár politikai állásfoglalást is hozhat jövő hétfőn a kérdésről, amellyel kapcsolatban az "igent és a nemet" is teljes mértékben meg lehet indokolni.

Orbán Viktor kormányfő a Fidesz-MPP december 20-i országos választmányi ülésig alakítja ki álláspontját a miniszterelnöki-pártelnöki funkció szétválasztásáról. Egyébként a Fidesz idei kongresszusán Orbán Viktort 2001-ig választották meg elnöknek.

(Népszava)

Ajánló: