Letartóztatták a békéscsabai rablógyilkosság két elkövetőjének egyikét

A békéscsabai befogadóállomás két orosz nemzetiségű, ukrán állampolgárságú, hazánktól menedékjogot kérő lakója követte el a november 11-i rablógyilkosságot, amelynek két csabai nő volt az áldozata.

A több emberen nyereségvágyból, előre kitervelt módon, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés ügyében nyomozó viharsarki rendőrök azt követően jutottak eredményre, hogy az egyik számba jöhető elkövetőt a napokban a horvát hatóságok visszaadták Magyarországnak.

A békéscsabai éjszakai élet ismert alakjaihoz, a 43 éves G. I.-hoz és albérlőjéhez, a 31 éves Gy. Gy.-né L. É.-hoz azzal az ürüggyel állított be a gyilkosság napján Igor Kovalenko 21 és Szergej Kupinszkij 26 éves ukrán állampolgár, hogy albérletet keres.
Mint Szergej Kupinszkij a zágrábi kézre kerülését követően Békéscsabán a rendőröknek írásos, orosz nyelvű vallomásában leírta, azzal a szándékkal mentek föl a gazdagnak ismert nő lakására, hogy végeznek vele és elvisznek tőle minden értéket. Váratlanul érte őket, hogy egy másik nőt is találtak nála, de végül mindkettőt kíméletlen módon kivégezték.

Vallomásában leírta azt is, hogy leszedték a két halott nőről az ékszereket, majd a lakásban talált mintegy nyolcvanezer forintot és 18 aranytárgyat magukhoz véve távoztak.
Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a rablógyilkosok az értékpapírokat otthagyták, föltehetőleg azért, mert nem tudták, mik azok.

A borzalmas békéscsabai rablógyilkosság másik elkövetője, Igor Kovalenko ellen a rendőrség nemzetközi elfogatóparancsot adott ki.
A harmadik, eredetileg gyanúba kevert férfi, a magát hol észt állampolgárnak, hol hontalannak valló, nevét egyszer Zsurajov, másszor Kurg Alexanderként jegyző 26 éves férfinak biztos alibije van a gyilkosság idejére. Így ő - bár ellene hazánkban más ügyben pénzlopás miatt elfogatóparancs van érvényben - továbbra is horvátországi menekülttáborban tartózkodik.

(MTI)