Toller László: "A Fidesz kapja be..."

"A Fidesz kapja be... és ezt meg is írhatjátok." Ezt jelentette ki Toller László (MSZP) polgármester a pécsi Ágoston tér ünnepélyes átadásán egy újságírói kérdésre válaszolva. A politikus később trágár beszólását azzal magyarázta, hogy ezt csak magánemberként mondta. Grétsy László nyelvész szerint az ilyen szavakat használó politikusokat rendre kell utasítani.

Toller László
- A mai frakcióülésen valószínűleg szóba kerül Toller László trágár beszólása - mondta a Blikknek Burány Sándor (MSZP) frakcióvezető-helyettes. - Ha a képviselők úgy kívánják, akkor a párt etikai bizottsága is megtárgyalhatja az ügyet. Egyébként semmivel nem büntetjük a csúnyán beszélő képviselőinket.
Mint ismert, korábban Szabó Zoltán, szintén szocialista honatya keresetlen szavai hangzottak el az ülésteremben. Toller pedig azután beszélt így, miután a pécsi Ágoston tér ünnepélyes átadása után egy újságíró megkérdezte tőle: mi a véleménye arról az ügyészségi eljárásról, melyet a Fidesz képviselői indítottak a Távfűtő Kft. privatizációjának ügyében. A polgármester erre csak annyit mondott: "a Fidesz kapja be... és ezt meg is írhatjátok." Később Toller azt mondta, ez egy magánjellegű kijelentés volt, s nem is bánja nagyon, hogy ezáltal fölhívta az emberek figyelmét arra: Pécsnek szép új tere van.
- Ez nagyon durva trágárság. Magánemberként a barátai körében mondhat ilyet, de a nyilvánosság előtt nem. Ugyanis megvan a veszélye, hogy a parlamentben is elterjed. - mondta a Blikknek Grétsy László. A nyelvészprofesszor szerint az ilyen képviselőket rendre kell utasítani, mondjuk egy-két napra ki lehetne tiltani a parlamentből.
A nyelvészprofesszor úgy tudja, a "kapja be" kifejezés az alvilági körökből ered. Népi hagyománya nincs, XX. századi termék.
Toller politikai ellenfele - az MDNP Baranya megyei elnöke - azonnal kapott az alkalmon, s lemondásra szólította föl. A polgármester nem mond le.

(Blikk)

Ajánló: