Robbantásos merényletet követtek el egy székesfehérvári vállalkozó háza előtt

Senki nem sérült meg annál a robbantásos merényletnél, amelyet csütörtökön este, kevéssel éjfél előtt követtek el Székesfehérvárott. A robbanószerkezetet B. Ferenc székesfehérvári vállalkozó lakóházának bejáratánál helyezték el. A rendőrség szerint a mai detonáció nincs összefüggésben a két héttel ezelőtti székesfehérvári merénylettel, amikor egy Mercedest robbantottak fel. Ennek ellentmond, hogy B. Ferenc a Mercedes felrobbantását követően elítélően nyilatkozott a Fejér Megyei Hírlapnak Abu . M. jordán vállalkozóról. Abu M-nek állítólag köze volt a Mercedes felrobbantásához.

Egyelőre semmi nem támasztja alá azt, hogy összefüggés lenne a csütörtökről péntekre virradó éjszaka Székesfehérvárott történt robbantásos merénylet és a 17 nappal korábban egy székesfehérvári vállalkozó Mercedese ellen elkövetett robbantás között. Németh Lajos rendőr-őrnagy, a Fejér Megyei
Rendőrfőkapitányság szóvívője közölte: az éjszakai robbantás ügyében folyik a tanuk kihallgatása.

A szakértői vélemények egyelőre még nem készültek el. A detonáció következtében személyi sérülés nem történt, csupán a bejárati ajtó és körülötte a fal rongálódott meg kisebb mértékben a becsapódó szilánkoktól.

Az MTI úgy értesült, hogy a robbantást nagy valószínűséggel egy kézigránáthoz hasonló erejű robbanószerkezettel követték el. A pokolgépet feltehetően a bejárati ajtótól mintegy fél méterre helyezték el és egyelőre tisztázatlan, miként hozták működésbe.

Az ügy sértettjét, a kintlevőségek behajtásával foglalkozó magánnyomozót meghallgattta a rendőrség, az általa elmondottakról azonban a rendőrségi szóvívő egyelőre nem tudott részletekkel szolgálni.

A robbantás színhelyét - az utcafronton téglával berakott ablakú, hatalmas vaskapuval védett épületet - az MTI nem hivatalos értesülése szerint csak irodaként, s nem lakásként használta B. Ferenc cége.

Az újabb robbantással kapcsolatosan Székesfehérvárott ismét folynak a találgatások. Az éjszakai merényletetet ugyanis annak a B. Ferencnek a portája előtt követték el, aki a Mercedes felrobbantását követően nyilatkozott a Fejér Megyei Hírlapnak. Egyebek között elmondta, hogy az ideiglenes tartózkodási ngedéllyel rendelkező Abu M. jordán vállalkozó, a székesfehérvári éjszakai élet ismert alakja - akit a szóbeszéd összefüggésbe hozott a Mercedes robbantásával - többször megfenyegette őt és a családját. Elmondta azt is, hogy a szintén pénzbehajtással is foglalkozó "Abuéknál gyakori az úgynevezett lehúzás, azaz az ügyfelek becsapása."

Az MTI nem hivatalos forrásból úgy értesült, hogy Abu M. rendőrségi őrizetben van, s várhatóan pénteken dönt a bíróság arról, hogy elrendelje-e az előzetes letartóztatásba helyezését

(MTI)