Immár az ötödik sorkatonánál észleltek az orvosok csütörtökön gennyes agyhártyagyulladásra utaló tüneteket a kalocsai kiképzőközpontban. Az országos tisztifőorvos szerint az idei megbetegedések száma nem kiemelkedő.

A fiatalember csütörtök délután lett rosszul, hirtelen magasra szökött a láza. A laktanyából a kiskunhalasi kórház fertőző osztályára szállították. Dr. Egri Antal, a kórházi osztály vezetője csak péntek reggelre ígér pontos diagnózist. Akkorra tudják minden kétséget kizáróan megállapítani, hogy valóban a gennyes agyhártyagyulladás vírusa támadta-e meg a fiatalembert. Kezelése ennek a gyanújával kezdődött meg, az állapota elfogadható.

Mint az [*****] beszámolt róla a múlt éjjel újabb sorkatonát kellett a honvédség kalocsai kiképzőközpontjából gennyes agyhártyagyulladás gyanújával kórházba szállítani. Az agyhártyagulladás-gyanús megbetegedés miatt különféle védőintézkedéseket léptettek életbe a laktanyában. Elkezdték a katonák szűrővizsgálatát és az agyhártyagyulladás megelőzését szolgáló gyógyszerezését. A szűrés várhatóan pénteken, legkésőbb szombaton fejeződik be. Addig egyetlen katona sem hagyhatja el a kiképzőközpontot, senki nem kap eltávozási engedélyt.

Kalocsán a városi tisztifőorvos javaslatára a kalocsai gyermekintézményekben elhalasztják a tömeges rendezvényeket, és az iskolákban előrehozták, már szerdán kiadták a téli tanítási szünetet.

(MTI)

Korábban:

(1999. december 23.)