Robbantás az Élet és Irodalom szerkesztőségénél

Az [*****] értesülése szerint hétfőn hét óra előtt kevéssel kézigránátos robbantás történt Budapest VIII. kerületében, az Élet és Irodalom szerkesztőségének is helyt adó ház udvarán. Személyi sérülés nem történt. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre.

Az [*****] Kovács Zoltántól, az Élet és Irodalom a helyszínen tartózkodó főszerkesztőjétől megtudta: az épületben a biztonsági őrön kívül nem tartózkodott senki. Kérdésünkre, hogy a robbantás vajon az És című hetilapnak szólt-e, Kovács azt válaszolta: nem kíván hőst csinálni magából és munkatársaiból, ugyanakkor kevéssé tartja valószínűnek, hogy a házban a szerkesztőségen kívül működő két nyomdaipari vállalkozás valamelyike lett volna a célpont.

A BRFK sajtóügyeletese szerint a kertben M75-ös típusú, jugoszláv gyártmányú kézigránát robbant, ennek nyelét az utcán találták meg a helyszínelők. Kár csupán két, az udvarra néző magasföldszinti ablakban és egy, az udvarban parkoló autóban keletkezett (utóbbinak a bal első ablaka betört). A rendőrség a helyszínelés után megkezdte az úgynevezett tanúkutatást, bármi egyéb információ csak ennek végeztével áll majd rendelkezésre.

Az Élet és Irodalom az utóbbi évben több alkalommal is a figyelem középpontjába került. Előbb a Postabank tőkevesztésének történetét feldolgozó cikksorozatuk (melynek néhány, az úgynevezett VIP-listáról szóló sora miatt nyomozás folyik a lap munkatársai ellen banktitoksértés gyanújával), majd a Fidesz és az Orbán-család pénzügyeinek összefonódását taglaló írásaik kaptak nagy nyilvánosságot. A lap illetve munkatársai ellen jelenleg is több helyreigazítási per van folyamatban, melyeket a Fidesz vezetői indítottak. Ezek közül egyben első fokon a Fidesz vezetőinek adtak igazat (az És fellebezett), a másikban másodfokon a lap nyert, a harmadiktól pedig a Fidesz vezetői visszaléptek, miután kézhez kapták a lapnak igazat adó másodfokú ítéletet. Eközben a lapban hetek óta folyik a Tar Sándor író leleplezése után kipattant vita az egykori III/III-as ügynökökről.

[*****]

Ajánló:

A hetilap honlapja.

Korábban:

1999. december 21.