Rabár Ferenc hetvenéves korában, rövid, súlyos betegséget követően szerdán hajnalban hunyt el. A közgazdász az első szabad választásokat követően 1990 májusában megalakult Antall-kormányban pártonkívüliként lett pénzügyminiszter, s ezt a tisztséget az év decemberéig látta el.

Rabár Ferenc szinte ismeretlenül lett az Antall-kormány pénzügyminisztere.
- Az ön megjelenése nem azért kavarta fel a szakmai közvéleményt, mert túlságosan ismerték, hanem éppen azért, mert szinte semmit sem tudni önről. Még munkahelyén, a Közgazdasági Egyetemen is egymást kérdezték az oktatók és a hallgatók: ugyan mi köze volt vagy van a gazdaságpolitikához, nem beszélve a pénzügyekről? - kérdezte a HVG 1990-ben Rabár Ferenctől, mielőtt kinevezték volna pénzügyminiszternek.

Rabár maga is elismerte, hogy korábban keveset foglalkozott pénzügyekkel. Az Antall-kormány első pénzügyminisztere a rendszerváltás előtt a Közgazdasági Egyetemen tudományos főmunkatársi rangban a magyar agrárpolitikát elemző kutatásokat végzett. Még tudósként hívta meg Antall József néhai miniszterelnök gazdasági tanácsadói testületébe, melynek Bod Péter Ákos, Matolcsy György és Kádár Béla volt a tagja.

Rabár Ferenc liberális közgazdasági nézeteket vallott, ugyanakkor erősen szociális gondolkodásúnak tartotta magát. Pénzügyminiszterként a rendszerváltás utáni gazdasági helyzetben azonban kevéssé tudta szociális érzékenységét érvényre juttatni. Ez az időszak inkább a gazdasági megszorítások időszaka volt, és kevésbé a jóléti állam kiépítéséé.

- Nemcsak hogy liberális nézeteket vallok és a piacgazdaság mellett vagyok, de az áttérést illetően is radikális elképzeléseim vannak. Ugyanakkor nem vagyok híve a szélsőséges liberalizmusnak: olyan gazdaságpolitikát szeretnék, amelyik a lehető legkevésbé avatkozik a piac működésébe, ugyanakkor nagyon erősen szociális gondolkodású vagyok, és meggyőződésem, hogy a túlzott jövedelemkülönbségeket mindenképpen ki kell egyenlíteni. Az idei év azonban még a szokásosnál is nagyobb pénzügyi szigort igényel. Én nem is az idei intézkedésekről beszélek, hanem egy általános magatartásról - nyilatkozta Rabár 1990-ben a HVG-nek.

Rabár pénzügyminiszteri karrierje nem tartott sokáig, 1990 decemberében, tehát alig több, mint fél évvel kinevezése után, távozott posztjáról. Rabár azért mondott le a tárca vezetéséről, mert állandóan konfliktusba keveredett Matolcsy György jelenlegi gazdasági miniszterrel, aki akkor a Miniszterelnöki Hivatal Gazdaságpolitikai Titkárságát vezette. A kormányból való távozása után Rabár visszatért a Közgazdaságtudományi Egyetemre, majd 1996-tól a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára volt. 1998 végétől - tudományos munkája mellett - Orbán Viktor miniszterelnök gazdasági tanácsadó testületének volt a tagja.

[origo]

Ajánló:

A cikk a HVG-ben jelent meg 1990-ben