A laktanya orvosa visszaküldte a lázas bakát a fűtetlen körletbe

Kiengedték az intenzív osztályról azt a kalocsai kiskatonát, akit gennyes agyhártyagyulladás miatt rendkívül súlyos állapotban vittek a budapesti Szent László Kórházba. A gyógyulófélben lévő újonc megdöbbentő dolgokat árult el a laktanyai állapotokról. Amikor 38,6 fokos lázzal jelentkezett a gyengélkedőn, az orvos két Algopyrint adott neki és visszaküldte a fűtetlen körletbe. A honvéd szülei egyelőre nem perelik a honvédséget, de ragaszkodnak ahhoz, hogy szereljék le a fiukat.

Toma János (22) villanyszerelő újoncként novemberben vonult be Kalocsára. Elsőként őt szállították gennyes agyhártyagyulladással kórházba. János három napig volt kómában. A fiút tegnap kiengedték az intenzív osztályról. A honvéd a Blikknek elmondta: a seregben bevonulás után nem kaptak zoknit, otthonról kellett maguknak hozatni. Egy héten egyszer volt melegvíz. A körletben is fáztak, mert csak este hattól kilencig volt fűtés. A kalocsai laktanya parancsnoka kijelentette: aki a kiképzés alatt gyengélkedőre megy, az ne számítson az ünnepek alatt eltávozásra. Toma honvéd már negyedik napja volt beteg: 38,6 fok volt a láza, amikor végre rászánta magát és elvánszorgott a gyengélkedőre.
- A vizsgálat abból állt, hogy az orvos megmérte a lázamat, adott két Algopyrint és visszaküldött a hideg körletbe. Szerettem volna az ünnepekre hazamenni, ezért úgy gondoltam: lábon hordom ki a betegséget.

A fiú másnap kómába esett, így szállították Budapestre, a László kórház intenzív osztályára. Ott a vizsgálatot végző főorvos majd hanyatt esett, amikor megtudta: a kiskatonát napokig nem látta orvos, holott a gennyes agyhártyagyulladásos beteg élete perceken múlhat.
- Nem fogunk pereskedni, de ragaszkodunk hozzá, hogy szereljék le a fiunkat - szögezte le János édesapja.

(Blikk)