Eredménytelenül zárultak az egyeztetések a MÁV és a vasutas-szakszervezetek között

Nem hoztak előrelépést a MÁV Rt. és a vasutas-szakszervezetek közötti hétfői tárgyalások sem. A bérfejlesztésről, a kollektív szerződésről és a január 10-ére kilátásba helyezett sztrájk alatti szolgáltatásokról továbbra sem sikerült megegyezni.

"A vasutasok alapbérét egyéni teljesítménytől függően, differenciáltan emelik, de a tervezett inflációval azonos, 6 százalékos alapbéremelést mindenki megkapja" - közölte Kukely Márton, a MÁV vezérigazgatója hétfőn, a MÁV és a szakszervezetek közötti egyeztető tárgyaláson.

Az 56 ezer vasutas legkésőbb január 25-éig névre szóló értesítést kap arról, hogy mekkora bérfejlesztésben részesül. "A dolgozók bérfejlesztésének egyik forrása a szakszervezeteknek biztosított többletjuttatások
csökkentése" - mondta a vezérigazgató.
A szakszervezetek 1999-ben 300 irodát használtak térítésmentesen. A MÁV 120-ra akarja csökkenteni az irodák számát.

Borsik János, a Mozdonyvezetők
Szakszervezetének (MOSZ) alelnöke kijelentette: elégedetlenek a MÁV ajánlatával. A 8,5 százalékos átlagos bérfejlesztés jelentős reálpozíció-vesztést okoz a vasutasoknál.

Márkus Imre, a Vasutasok Szakszervezetének (VSZ) elnöke hozzátette: törvényellenesnek ítélik, hogy a MÁV egyoldalúan határozott a bérfejlesztés kérdéséről.

A vasúttársaság írásos javaslata szerint a 60 órásra
tervezett sztrájk alatt 1428 belföldi személyszállító, 50 nemzetközi, 16 postavonatot, 46 nemzetközi tehervonatot és 226 belföldi tehervonatot kíván közlekedtetni. Ez a menetrendben szereplő vonatok mintegy 50 százaléka. Az érdekképviseletek teher- és nemzetközi vonat indításához egyáltalán nem járulnának hozzá.

(MTI)