Február végéig nyitva tart a Lehel piac

Az árusok azt kérték, hogy halasszák el a Lehel piac mától érvényes bezárását, mert el szeretnék adni az ünnepekre felhalmozott árukészletet. A XIII. kerületi önkormányzat és az új csarnokot építő kft. úgy döntött, hogy a piac holnap újra kinyithat.

Egy napig tartó bezárás után kedden újra kinyit a Lehel piac. A piac február 15-éig vagy 28-áig lesz nyitva. Erről hétfőn állapodtak meg a kereskedők, a XIII. kerületi önkormányzat és az új csarnokot építő kft.

A kereskedők és a beruházó kft. péntekig egyezségre akarnak jutni az ideiglenes piacra való átköltözés pontos menetrendjéről és végleges határidejéről. Sárosi László, a Lehel Csarnok Kft. szervezési igazgatója elmondta: az árusok a kereskedelmi kamara közreműködésével azt kérték, hogy a folyamatos átköltözést biztosítva, halasszák el a Lehel piac bezárását, igazítsák az ideiglenes piac teljes megnyitásához. A kereskedők kérésüket azzal indokolták, hogy a karácsonyi vásárra felhalmozott árukészletük eladásához időre lenne szükségük. Gondként említették a Kassák utcai ideiglenes piacon kialakítandó árusítóhelyek hatósági engedélyeztetésének időigényességét is.

A kft. méltányolva a kereskedők felvetését, úgy döntött, hogy az önkormányzathoz fordul a piacbezárás elhalasztása érdekében. A hétfői egyeztetésen megjelent Dorogi Gabriella alpolgármester (SZDSZ) a február 15-i átköltöztetéssel értett egyet. A helyzet érdekessége, hogy a Lehel piac múlt év végi bezárásáról a kerületi képviselő-testület határozott. Így ezt módosítani is csak e testület jogosult, és nem a szakbizottságok vagy az alpolgármester.

Agárdi László, a kereskedők által létrehozott érdekvédelmi szervezet, a Lepke vezetője elmondta, hogy a tárgyalásos rendezésre törekszenek. Az ideiglenes piacot szerkezetkésznek tartja, de ez nem jelenti azt, hogy alkalmas lenne árusításra is.

A kft. igazgatója elmondta, hogy a 122 piaci kereskedőből eddig 114-en jelezték, hogy árusítani akarnak az ideiglenes piacon. Ezen a helyen a jelenlegi díj 60 százalékát, négyzetméterenként havi 360 forintot fizetnek majd bérleti díjként. Az építési engedély életbe lépésének elmaradását azzal magyarázzák, hogy a kereskedők többször is megvétózták a kiadott engedélyt, ezért másfél hónapos csúszásba kerültek. Az ideiglenes piacot már most is alkalmasnak tartják arra, hogy a kereskedők folyamatosan átköltözzenek. Ezzel együtt pedig megkérhetnék az árusításhoz szükséges szakhatósági engedélyeket. A mintegy 6 milliárd forintért megvalósuló Lehel csarnok jövő év közepére tervezett átadását a kft. szerint nem befolyásolja a jelenlegi piac bontásának időbeli csúszása. A mintegy 200 millió forintért kialakított ideiglenes piacot a csarnok átadása után eladják.

(MTI)