Parlamenti bizottságok fogják vizsgálni az agyhártyagyulladásos megbetegedések okait

Várhatóan jövő héten ül össze a Országgyűlés egészségügyi és honvédelmi bizottsága, hogy a laktanyákban tapasztalt megbetegedésekkel foglalkozzanak. A bizottságok összehívását MSZP-s és SZDSZ-es tagok kezdeményezték.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságában összegyűlt a testület összehívásához szükséges számú aláírás. A honvédelmi bizottságban ugyanezt keddre ígéri a testület szocialista alelnöke. Egyelőre nem dőlt el, hogy a két bizottság együttes ülésen foglalkozik-e a laktanyákban tapasztalt megbetegedésekkel.

Kökény Mihály, az egészségügyi bizottság szocialista elnöke a múlt héten közölte, hogy szocialista és szabad demokrata képviselők kezdeményezni fogják: az egészségügyi és honvédelmi bizottság január közepén, együttes ülésen hallgassa meg az ombudsman általános helyettese, a honvédelmi tárca, a honvédség egészségügyi szolgálata, illetve az országos tisztifőorvos tájékoztatását a laktanyai megbetegedésekkel kapcsolatban. A politikus hétfői tájékoztatása szerint MSZP-s és SZDSZ-es tagok aláírásával az egészségügyi bizottság kétötöde kezdeményezte a testület összehívását és a tervezett meghallgatásokat. Kökény szerint várhatóan jövő héten ülhet össze a testület.

Kökény Mihály szerint meg kell nézni, hogy megnyugtatóan szabályozott-e az együttműködés a honvédség egészségügyi szolgálata és az ÁNTSZ között. Szükség van-e az ÁNTSZ-ről szóló törvény módosítására, hogy az országos tisztifőorvos koordinációs jogkört kapjon a fegyveres és rendvédelmi szervek közegészségügyi
és járványügyi feladatainak ellátásánál. A bizottsági elnök tisztázni szeretné azt is, hogy a laktanyákra jellemző közegészségügyi viszonyok hozzájárultak-e a járvány kialakulásához.

Lányi Zsolt, a honvédelmi bizottság kisgazda elnöke nem tartja indokoltnak az ombudsmani hivatal képviselőjének meghallgatását. Elmondta, hogy ő legalább tízszer volt már a kalocsai laktanyában, ezért nem érti, miért lenne szüksége az ombudsman helyettesének tájékoztatására az ottani helyzetről. Szerinte "a liberális sajtó" túlzása volt, hogy járványról beszéltek. Hozzátette: nem tartja helyesnek, hogy azok ajánlgatják a laktanyák helyzetének megvizsgálását, akik kormányzásuk idején tönkretették.

(MTI)

Korábban:

(1999. december 28.)