Pedofil pornóképek terjesztésével gyanúsítják Lévay Leventét, a XIX. kerület korábbi SZDSZ-es polgármesterét. A férfi tagadja a vádakat: szerinte valaki megszerezte a számítógépes levelezéshez használt titkos kódjait, és a nevében küldözgetett képeket. A rendőrök egyelőre nem mutattak Lévaynak bizonyítékokat, így a nyomozás tárgyát képező pornóképeket sem láthatta még. Hasonló ügyben még nem született jogerős ítélet az országban, de a hatályos törvények szerint akár 8 év börtönre is ítélhetik a volt polgármestert, ha bebizonyosodik bűnössége.

A rendőrség december 16-án tartott házkutatást Lévay Leventénél. A férfit azzal gyanúsítják, hogy gyerekpornóképeket tett közzé az interneten.

Lévay Levente az [*****]-nak tagadta, hogy pedofil pornóképeket terjesztett. Még saját honlapja sem volt, csak levelezésre és hírek olvasására használta a világhálót - állította a volt polgármester. Cége nevében az Elender Rt.-nél fizetett elő internetszolgáltatásra.

Tudomása szerint egy névtelen feljelentés nyomán indult a vizsgálat. December 16-án reggel megjelent lakásán nyolc rendőr.Tüzetesen átvizsgálták a számítógépén lévő programokat, megnézték a floppykon tárolt anyagokat is. Akkor nem találtak pedofil képeket - mondja Lévay. Mindössze néhány nyomtatott, nem pedofil pornóújságot leltek a rendőrök. Az úságokat és a floppykat le is foglalták.

"Vélhetően valaki megfejtette és használta az e-mailezéshez használt kódjaimat és az IP-számomat. Ha egyáltalán léteznek a szóban forgó képek, csak így kerülhettek a világhálóra az én nevem alatt. A képeket, amiknek a terjesztésével vádolnak, még nem is láttam, ezért kérdéses, hogy egyáltalán léteznek-e" - mondta Lévay Levente az [*****]-nak.

Kóka János, az Elender Informatikai Rt. vezérigazgatója az [*****] kérdésére nem erősítette meg, de nem is cáfolta Lévay állításait. Kóka elmondta, hogy két okból nem nyilatkozhat az esettel kapcsolatban: egyrészt egy folyamatban lévő rendőrségi ügyről van szó, másrészt az adatvédelmi törvény értelmében még azt sem árulhatja el, hogy a megvádolt személy ügyfele a cégének, vagy sem.

Ugyanakkor közölte, hogy a jelenleg érvényes törvényi szabályozás értelmében két esetben köteles ügyfeleivel kapcsolatban adatokat szolgáltatni: egyrészt a rendőrség ügyészi jóváhagyással ellátott adatkérésére, másrészt a büntetőeljárási törvénynek megfelelő jogerős lefoglaló határozat esetében kell a rendőrség által megjelölt információt tartalmazó adathordozót átadnia. Az már a rendőrség felelőssége, hogy ezek után az adathordozóval az adatvédelmi törvénynek megfelelően járjon el. A vezérigazgató az [*****]-nak elmondta, az átadott adathordozó akár magánlevelezést is tartalmazhat. Azt azonban a korábban már említett indokokra hivatkozva nem árulta el, hogy a rendőrség részéről érkezett-e cégéhez a törvény szerinti két pontnak megfelelő megkeresés.

A gyanúsított ügyvédje, Király Magdolna szerint a büntetőeljárás nem védence, hanem ismeretlen tettes ellen indult névtelen feljelentés alapján. Közlése szerint védencét gyanúsítottként valóban kihallgatták, de az eljárás nem ellene folyik.

Dézsi Mihály, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője egy volt polgármestert nevezett meg az ügy gyanúsítottjaként. A rendőrség figyelte a világhálót, és így bukkant a tiltott felvételekre, amelyeket jelenleg számítógépes szakemberek vizsgálnak a többi lefoglalt tárggyal együtt.

Garamvölgyi László, az ORFK kommunikácós igazgatója az [*****]-nak elmondta: a jövőben fokozottabban figyelik az interneten megjelenő dokumentunokat. A napokban megalakult egy háromfős csoport, ami kifejezetten a világhálón található tiltott anyagokra vadászik.

Balogh Anikó, az ORFK Interpol-felelőse a külföldi rendőrségek jelzései alapján három olyan esetről tud, amikor magyarok raktak fel az internetre pedofil képeket. Már több eljárás is indult pedofil pornóképek ügyében, de jogerős ítélet nem született.

Dr. Ormós Zoltán ügyvéd szakterülete az internetes visszaélések jogi szabályozása. Magyarországon 1997. szeptember 15-én lépett hatályba a kérdést szabályozó törvény. A Btk.196/a paragrafusa szerint aki olyan képeket hoz forgalomba, vagy olyanokkal kereskedik, amelyeken 18 éven aluli gyerekek nemi aktus közben láthatók, vagy látszik a gyerekek nemi szerve, bűncselekményt követ el. A törvény szerint 2-8 év közötti börtön vár a pedofil képek terjesztőire. Ormós szerint még akkor is büntethető valaki, ha nincs saját honlapja: elég, ha legalább két embernek küld e-mailben pedofil képeket. Ha nem tudja bebizonyítani, hogy hacker tört be a rendszerbe, nehéz helyzetbe kerülhet az egykori polgármester.

A magyarországi jogszabály a New York-i egyezmény nyomán született. Ez a nemzetközi egyezmény az egész világon tiltja a gyerekpronográfiát és terjesztését.

Az Egyesült Államokban a magyarországi háromnál jóval több rendőr figyeli az internetet. Ennek köszönhetően már számtalan esetben lecsaptak pedofil képek terjesztőire.

Egy 21 éves New York-i diákot, aki óvó bácsi szeretett volna lenni, a rendőrség azért tartóztatott le, mert gyerekpornóképeket tett közzé a világhálón. Három tucat fényképet küldött szét. Balszerencséjére a címzettek között volt egy beépített rendőr is, aki elfogta a reménybeli óvó bácsit..

Egy 37 éves gyerekpszichológust akkor kaptak el, amikor Floridában egy 13 éves fiúval próbált volna szeretkezni. A pár egy internetes csevegőprogramban talált egymásra. A fiúról kiderült, hogy nő, aki az FBI beépített embere. A találkára siető pszichológust a nő segítségével elfogták. Ezután kiderült, a férfi már korábban négy fiatalkorút zaklatott, ráadásul a világhálón gyerek-pornóképeket is terjesztett.

Komáromi Gergely

Ajánló:

Tanácsok szülőknek, hogyan óvják meg gyermekeiket az internetet felhasználó bűnözőkkel szemben. (angolul)

Korábban:

A Web egyik legnagyobb portáljának vezetőségi tagját FBI ügynökök vették őrizetbe, amiért e-mail és chat segítségével kísérelt meg elcsábítani egy kiskorút. Patrick Naughtont egy magát 13 éves lánynak kiadó ügynök csalta kelepcébe.1999. szeptember 20.