A VII. kerületi Fidesz-frakció szerint az Erzsébetvárosi Vagyonkezelő Rt. vezető tisztségviselőinek kinevezéséről Szabó Zoltán szocialista polgármester jogszabály-ellenesen döntött. Megítélésük szerint a polgármester az egyes posztokba "prominens SZDSZ-eseket" ültetett. Szabó Zoltán tagadja az őt ért vádakat.

A Fidesz VII. kerületi szervezete a jövő hét elején a Fővárosi Bíróság Cégbíróságához és a közigazgatási hivatal vezetőjéhez fordul Szabó Zoltán MSZP-s polgármester egyes intézkedéseinek felülvizsgálata érdekében. A képviselők közölték: a cégbíróságnál felülvizsgálati eljárást kezdeményeznek az Erzsébetvárosi Vagyonkezelő Rt. (ERVA Rt.) törvénysértő bejegyzésének megváltoztatása és a tisztségviselők törvényes megválasztása érdekében. Rendkívüli képviselő-testületi ülés összehívását indítványozzák, és a közigazgatási hivatal vezetőjéhez fordulnak, hogy keresse meg az Alkotmánybíróságot a szerintük jogsértő határozatok megsemmisítéséért. Felszólították továbbá az ERVA Rt. általuk illegitimnek nevezett igazgatósági tagjait és a szabad demokrata Ungár Klára vezérigazgatót, hogy mondjanak le tisztségükről.

Hont András, a VII. kerületi Fidesz-elnök kezdeményezésük háttereként elmondta, hogy az említett társaság vezető tisztségviselőinek kinevezéséről Szabó Zoltán jogszabály-ellenesen, egy személyben döntött. Szerintük Szabó Zoltán megsértette az önkormányzati törvényt, a gazdasági társaságokról szóló törvényt és a helyi rendelet előírásait. A szervezet elnöke megjegyezte, hogy a polgármester az egyes posztokba "prominens SZDSZ-eseket" ültetett. Példaként említette Ungár Klára vezérigazgatót, valamint Bajor Zoltánt, a VI. kerületi SZDSZ-frakció vezetőjét, akit Szabó Zoltán a VII. kerületi Polgármesteri Hivatal Gazdasági Irodája vezetőjének nevezett ki.

Szabó Zoltán, a VII. kerület szocialista polgármestere pénteken elmondta: "Én egészen biztosan nem sértettem törvényt." Hozzátette, Ungár Klárát, az Erva Rt. vezérigazgatóját a társaság igazgatósága, Bajor Zoltánt pedig a polgármesteri hivatal jegyzője nevezte ki. A felvetésekre válaszolva megjegyezte azt is, hogy 1999. december 16-án a képviselő-testület minősített többséggel jóváhagyta az Erva Rt. igazgatósági tagjainak névsorát. Szabó Zoltán szerint a Fidesz-szervezet lépéseinek hátterében egyrészt az állhat, hogy az Erva igazgatóságában a Fidesz nem kapott helyet. A polgármester tájékoztatása szerint ez az egyetlen testület a kerületben, amelybe kizárólag az MSZP és az SZDSZ jelöltjeit választották be, azaz nem követték a választási létszámarányokat. A lehetséges indokok között említette még, hogy december 16-án a képviselő-testület komoly döntéseket hozott a vagyongazdálkodással kapcsolatosan, és "ezek megrendítő erejű ütésként érhettek bizonyos, egyes Fidesz-képviselőkkel üzleti kapcsolatban álló cégeket".

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(1999. december 13.)