Normativitásra és a feladatarányos finanszírozás kiterjesztésére, valamint a kerületek saját forrásainak szélesebb körű figyelembevételére épül a főváros és a kerületek közti ez évi forrásmegosztás terve, amelyhez hétfőig még várják a városrészek módosításait.

A fővárosi szakemberek által készített négy változatról egy hét múlva tárgyalnak a kerületi polgármesterekkel. Ezt követően a Fővárosi Közgyűlés szakbizottságainak véleményezése után, január 21-ig véglegesítik a tervezetet, amelyről február 3-án rendkívüli ülésen dönt majd a közgyűlés.

A fővárosnál ezúttal nem számítanak arra, hogy a korábbihoz hasonló parázs viták lesznek a forrásmegosztás miatt, mivel olyan technikákat alkalmaznak, amely a változtatásokat az utolsó pillanatig lehetővé teszi. Az idén várhatóan mintegy 7 százalékkal bővül az önkormányzatok közt elosztható forrás az állami hozzájárulásból, az iparűzési adóból, az szja-ból és az idegenforgalmi adóból. Ebből az egyik variáció szerint közel 9 százalékkal több jutna a kerületeknek.

Egy másfajta, az úgynevezett deficitarányos megosztásnál, az ebbe bevont forrásokból mintegy 86 milliárd forintot osztanának el az önkormányzatok között. Ebből a kerületek közel 42,5 százalékot kapnának, ami a tavalyinál 2,5 százalékkal több. A főváros részesedése két és fél százalékkal csökkenne, így 57,5 százalék körül lenne. A teljes összegből 3 milliárdot elkülönítenének a kerületek évközi differenciálására.

A fővárosi szakemberek szerint idén összességében javul a kerületek finanszírozása a forrásmegosztás során.

(MTI)

Ajánló: