Az Egészségügyi Minisztérium, valamint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat mérlegeli, hogy bevezessék-e a gennyes agyhártyagyulladást okozó meningococcus C-vírus elleni kötelező védőoltást.

Korábban Molnár Ilona országos tisztifőorvos azt mondta: nem indokolt a lakosság teljes körű beoltása. Molnár akkor azt állította: járvány csak a laktanyákban van, így a védőoltás is csak ott indokolt.

Most Gógl Árpád egészségügyi miniszter kijelentette: mérlegelik, hogy bevezessék-e, és ha igen, milyen lakossági körben s mely időponttól a fertőző, gennyes agyhártyagyulladást okozó meningococcus C-vírus elleni kötelező védőoltást. Egyeztetés tárgya az is, hogy a közeljövőben, még az ellenszer törzskönyveztetése előtt milyen módon juthasson védőoltáshoz az is, aki csupán saját elhatározásából fordul az ügyben orvoshoz.

A vakcina az oltástól számítva nyolc-tíz nap múlva ad védettséget, ezért járvány idején a fertőzöttek környezetében élő személyek antibiotikumos kezelése a hatékony megelőzési módszer.

(MTI)