Több százmillió forintot osztott szét a Környezetvédelmi Minisztérium az úgynevezett környezetvédelmi alap-célelőirányzat keretéből. Több szakértő kétségbe vonja a támogatások odaítélésének módját. A pályázatokról az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának ellenőrzési albizottsága jövő heti ülésén tárgyal. Az SZDSZ Új Generációja fel szólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy váltsa le Pepó Pál minisztert.

A Környezetvédelmi Minisztérium (KöM) az úgynevezett környezetvédelmi alap-célelőirányzat (kac) keretén belül számos beruházást támogat. Pepó Pál környezetvédelmi miniszter korábbi munkahelye, a Debreceni Agrártudományi Egyetem például több pályázaton összesen 60 millió forintos támogatásban részesült, ebből csak a szelektív hulladékgyűjtés költségelemzésére 49 millió forintot ítélt a KöM. Szintén több pályázattal indult és összesen közel 700 millió forintot nyert a minisztérium Környezetgazdálkodási Intézete (KGI). Szárazelem-gyűjtésre például 10 millió forintot kapott az intézet. Koller M. Gábor, a minisztérium szóvivője kérdésünkre elmondta, a KGI 50 millió forintot kapott egy színes környezet-és természetvédelmi havilap alapítására. (Információink szerint e célra 100 milliós támogatásról döntött a KöM). Ezenkívül 473 millió forintot kapott az intézet, többek között jogszabály-előkészítésre, könyvtár-fenntartásra, szakképzésre, természetvédelmi tevékenységre kapták, további 103 milliót a számítástechnika fejlesztésére, az oktatás infrastruktúrájának megteremtésére.

A Hortobágyi Halgazdaság 100 millió forintot nyert. Ezt több szakértő azért vitatja, mert a támogatást nem a halak védelmére, hanem tőkeemelésre ítélte oda a tárca. A Magyar Úszószövetség is sikeresen pályázott a szaktárcánál: a Pepó Pál miniszter által vezetett szervezet 15 millió forintot nyert. A Balaton-átúszó tömegverseny megrendezésére 2 millió forintot adott a tárca, a kettesfogathajtó világbajnokság megrendezésére 5 milliót. Kecskeméten azonban már hiába keresi bárki a VB-Siker Kft.-t, a világbajnokság rendezőjét: megszűnt. Kocsi János főrendező elmondta, virágokból és tujákból álló pályadekorációt vásároltak a pénzből. A virágok azóta ugyan elhervadtak, de a több száz tuja él és virul a parkban, a kecskemétiek nagy örömére.

Lapunk birtokába került dokumentumok szerint Pilisszentlászló 244 millió 557 ezer forintos támogatásáról is döntés született, bár ezt a szóvivő cáfolta. Arról, hogy a település milyen feladatokra kért segítséget, Franyó Rudolf polgármester szóban nem válaszolt, ragaszkodott ahhoz, hogy kérdésünket faxoljuk át, lapzártánkig azonban nem válaszolt.

Kiderült azonban, miért a bodrogkeresztúri református egyházközség kapott 31 milliós támogatást a védett denevérfajokkal kapcsolatos tennivalókra. B. Nagy Tünde lelkész elmondta: a helyi református templom tornyában körülbelül ezer védett denevér él. A templom födéme azonban megrongálódott, ezért kértek támogatást a tárcától. Eddig 15 millió forintot kaptak. A lelkész elmondta: a munkákat ebből már meg tudták kezdeni és reméli, lesz elég pénz azok befejezésére is. Koller M. Gábor, a Környezetvédelmi Minisztérium szóvivője ezt cáfolta. Elmondta: "az egyházközség nem élvezi a minisztérium támogatását". Egy lapunk által megkérdezett denevérkutató szerint a kormány az elmúlt tíz évben összesen nem költött annyit a denevérek védelmére, mint most.

Mint arról már beszámoltunk, a parlament környezetvédelmi bizottságának ellenőrzési albizottsága jövő héten tárgyal a pályázatokról, így a földművelésügyi tárcához tartozó sportlétesítmények 54 millió forintos támogatásáról. Baja Ferenc, a környezetvédelmi bizottság szocialista tagja szerint Pepó politikai döntést hozott kisgazda kérésre.

(Népszava)

Ajánló: