Nem tudott egyezségre jutni a BKV Rt. vezetése és a buszosok szakszervezete a pénteken folytatódó bértárgyaláson. Ezért csak szombaton dől el, lesz-e figyelmeztető sztrájk hétfő hajnalban. A korábban beharangozott szolidaritási sztrájk a vasutasokkal nem kétórás lesz, csupán fél órára állnak le a buszok hétfőn üzemkezdettől.

A hatórás megbeszélésen Aba Botond vezérigazgató korábbi 5 százalékos béremelési ajánlatát 7 százalékra emelte. A szakszervezet azonban továbbra is 15 százalékot követel. Nem sikerült megegyezni abban sem, hogy hány busz járjon a munkabeszüntetés alatt.

Gazdag József, a Fővárosi Autóbuszüzemek Szakszervezeti Szövetségének elnöke reméli, hogy a szombaton folytatódó bértárgyaláson a vezérigazgató emel annyit ajánlatán, amit már el is tudnak fogadni. Azt nem árulta el Gazdag, hogy hány százalékot tart elfogadhatónak.

Sikeres béregyezség esetén hétfőn elmarad a kétórás figyelmeztető sztrájk. A többi szakszervezet álláspontját elfogadva a buszosok módosították azt a korábbi véleményüket is, hogy a vasutasokkal való szolidaritásuk jeleként kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak. Ha lesz bérmegállapodás, akkor hétfőn üzemkezdettől félórás szolidaritási sztrájkot tartanak a BKV-s járművezetők.

A vezérigazgató újabb ajánlata még mindig nem éri el a 8,5 százalékot, amit decemberben a főváros vezetése engedélyezett a közüzemi vállalatainak az ez évi béremelésnél.

(MTI)

Ajánló: