Torgyán József még mindig nem döntött véglegesen, szeretne-e vagy sem köztársasági elnök lenni, de most inkább nem akar, legalábbis ez derül ki a Magyar Hírlapnak adott nyilatkozatából. A közvélemény-kutatások tanúsága szerint az emberek, ha már Göncz Árpád harmadszorra nem maradhat posztján, inkább Németh Miklóst látnák szívesen köztársasági elnökként. Torgyán egy decemberi felmérés szerint a 25. helyen áll a politikusok iránt tanúsított bizalmi rangsorban.

"Bármennyire is egy élet munkájának a megkoronázását is jelentené, talán egy kicsit még túl is jutalmazná azt a töretlen és valóban fáradhatatlan munkát, amit én végeztem, de úgy gondolom, hogy most lényegesen több indok szól amellett, hogy én, ha megkapom ezt a megtisztelő ajánlatot, akkor azt ne fogadjam el" - nyilatkozta lapunknak Torgyán József kisgazda pártelnök, miniszter esetleges köztársasági elnöki jelöléséről.

A kisgazdapárti elnök végső döntését az április 29-ei országos kisgazda nagyválasztmányi üléstől teszi függővé. "Semmi nem indokolja, hogy elhamarkodott döntést hozzak. Tehát az, hogy pillanatnyilag túlsúlyban látszanak lenni az ellenérvek, nem jelentheti azt, hogy esetleg április 29-én nem lesznek túlsúlyban a mellette szóló érvek. Semmiképpen sem a saját érdekemből, mindenképpen az ország és a nemzet érdekeiből indulok ki, amikor a végső döntést majd meg fogom hozni" - mondta a földművelésügyi tárca vezetője.

A Fidesznek csak akkor lehet hivatalos véleménye az államfő-jelölt személyéről, ha az FKGP hivatalosan is eldönti, kit ajánl elnöknek - reagált Torgyán kijelentésére Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

Kovács László, az MSZP elnöke úgy fogalmazott: bármikor megváltozhat a kisgazdapárt elnökének véleménye, ezért a miniszter pillanatnyi benyomásaihoz nem érdemes bármit is hozzáfűzni.
Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője annyit fűzött Torgyán szavaihoz: ha valóban úgy alakul, hogy Torgyán nem vállalja az elnökjelölést, ez lehetne az első olyan döntése, amelyben a szabad demokraták támogatni tudják a kisgazdapárt elnökét

A Magyar Hírlap megkérdezett több politológust is Torgyán József esetleges elnökjelöltségéről, illetve köztársasági elnökké választásáról. Ezúttal szándékosan nem a szociálliberális körökhöz közelebb állónak számító elemzőket kértünk véleményformálásra, hiszen az ő elutasító álláspontjuk jól ismert.

Csizmadia Ervin szerint nem is Torgyán József személye a döntő probléma, hanem az, hogy a rendszerváltás egyik korábbi közmegegyezése a továbbiakban is fennmarad-e. Ez arról szólt, hogy Magyarország parlamentáris köztársaság.

Elek István közíró szerint nehéz a felvetett kérdésről mit mondani, hiszen "ez az egész nem elintézett dolog". Ez megállapítás, azaz nem csupán szlogen - tette hozzá lapunknak nyilatkozva Elek. Erősödőben van egyébként az az érzése, hogy Torgyán József végül is nem vállalja majd a jelölést.

Schlett István állampolgári véleményt kívánt csak nyilvánítani. Eszerint nem lenne számára Torgyán József kívánatos köztársasági elnök, mivel személye megosztja a társadalmat. "De ettől kezdve minden találgatás" - véli Schlett. Nem tudni, hogy maga az érintett, illetve pártja akarják-e vagy sem valójában a posztot. Schlett szerint Torgyán személyiségéből fakadóan a most hivatalban lévő és a majd azt követő kormánnyal is konfliktusokba keveredne.

Schmidt Mária történész Orbán Viktor idevágó bon mot-ját idézte azzal azonosulva, eszerint: "A hídon akkor kell átmenni, amikor odaértünk". Tellér Gyula kitért a válaszadás elől, mivel szavai szerint most egy hierarchikus szervezetben dolgozik.

Tőkéczki László történész kérdésünkre válaszolva egyetértését fejezte ki Pokol Bélával, aki szerint Torgyánnak most választania kell a hatalom és a dicsőség között. Miniszterként az EU-csatlakozás előtt nagy pénzügyi hatalom van Torgyán József kezében - vélte Tőkéczki. A történész jelenleg százszázalékosan bizonyos abban, hogy nem lesz Torgyánból köztársasági elnök. Elnökként ugyanis nem lenne hatalmi tényező.

Lovas Zoltán

(Magyar Hirlap)