A rendőrség hűtlen kezelés miatt eljárást indít a BKV vezérigazgatója ellen

Aba Botond, a BKV Rt. vezérigazgatója számára - saját elmondása szerint - előnyös s emellett jogszerű is volt az a tartozás-átruházási szerződés, amellyel összefüggésben később a rendőrség eljárást indított ellene.

Aba Botond a bértárgyalások szünetében elmondta, hogy nagy meglepetéssel értesült a Népszabadság szombati számából arról, hogy az ügyészség vádat emelt ellene.
Az 1996-ban lebonyolított tartozásátvállalási szerződés kapcsán a rendőrség először tavaly szeptemberben kereste meg őt. Ezután átadta a hatóságnak a BKV-nál ez ügyben lefolytatott belső vizsgálat anyagát.

A fizetési nehézségekkel küszködő Rt. 1996-ban eladta több mint 800 millió forintos tb-tartozását a Pannon Konzult Kft.-nek. A cég ez idő tájt súlyos likviditási gondjai miatt banki kölcsönök felvételére, illetve hitelei átütemezésére kényszerült.

A még múlt év szeptemberében az ügyészség elé került ügyben a vezérigazgató azért nem nyilatkozott, mivel azt szerette volna, hogy mielőbb tisztázódjon az eset. Az általa decemberben becsatolt iratok szerinte egyértelműsítették, hogy milyen szorult helyzetben volt a cég a szerződés megkötésekor. Ez a beadvány egyértelműen cáfolta az ellene hűtlen kezelés miatt indított vádat is.

Aba Botond hangsúlyozta: tisztában van azzal, hogy mint vezérigazgatót általános felelősség terheli. Tevékenységét, ez ügyben játszott szerepét a tulajdonos Főváros Önkormányzatnak kell megítélnie. Meggyőződése, hogy nem 58 millió forint, hanem sokkal nagyobb lett volna a cég vesztesége, ha nem adják el tartozásukat. Úgy vélte, hogy a BKV stabilitása jelentősen javult ezzel a szerződéssel.

Az ügyletet bonyolító gazdasági vezérigazgató-helyettes, Bóta János még a múlt év elején közös megegyezéssel távozott a közlekedési vállalattól.

(MTI)

Ajánló:

(2000. január 8.)