Szándékos gyújtogatásra utaló bizonyítékot találtak a leégett Globe Színházban

A tűzoltók a helyszínen egy üzemanyaggal átitatott rongyot találtak. Ez azt bizonyítja, hogy a színházat felgyújtották. A Thália Színház igazgatója úgy tudja: a fővárosi önkormányzat részletes rendezési terve szerint a Globe Színház épületét bontásra ítélték. A színháznak 2002 februárjáig volt közterület-foglalási engedélye. Az épület nem volt biztosítva, a kár 35-40 millió forintra tehető.

"Szándékos gyújtogatásra utaló tárgyi bizonyítékot találtak a tűzoltók a kedden kora hajnalban leégett fővárosi Globe színház vizsgálatánál" - közölte a fővárosi önkormányzat sajtófőnöke, Nyári Krisztián. A szóban forgó bizonyíték megtalálásáról a fővárosi tűzoltóság kedden délután tájékoztatta a főpolgármestert.
A sajtófőnök szerint a tűzoltóknak már korábban is gyanússá vált, hogy a tűz túlságosan gyorsan terjedt szét az épületben. A gyanú akkor igazolódott, amikor a helyszínen egy üzemanyaggal átitatott rongyra bukkantak, amellyel a színházat feltehetően felgyújtották. A tűzoltóság a bizonyítékot átadta a rendőrségnek.

A kedd hajnalban leégett Globe Színháznak nem volt biztosítása, a megállapodás szerint ennek megkötése a Globe Színház kft. feladata lett volna - mondta Megyeri László, a teátrumot bérbe adó Thália Színház igazgatója.
A direktor elmondta: tíz éve adták bérbe az épületet évi tízmillió forintért a Globe Színház és Kiállítóterem Kft.-nek. A színházban ismeretterjesztő kiállítások, diszkó és a Nevesincs gyermekszínház működött. Legutóbb a Hasbro kiállításnak adott otthont az épület, szerencsére a játékkiállítás anyagának 80 százalékát már néhány nappal korábban elszállították.

A Thália Színház tulajdonában lévő városligeti Globe Színháznak 2002 februárjáig volt közterület-foglalási engedélye. Megyeri László úgy tudja: a fővárosi önkormányzat részletes rendezési terve szerint az épületet bontásra ítélték, helyét zöldterületté alakítanák.

Megyeri László szerint a leégett Globe kára egyelőre nem becsülhető fel. A Globe kft. vezetőjére hivatkozva azonban elmondta: a bérlő tulajdonában lévő, teljes egészében megsemmisült berendezési tárgyak, kiállítási anyagok és számítógépek értéke 35-40 millió forintra tehető.

Dobson Tibor, a tűzoltóság országos parancsnokságának szóvivője szerint személyi sérülés nem történt, a tűz oka egyelőre ismeretlen. A várhatóan többnapos vizsgálatban a rendőrség is részt vesz.

Hétfőn éjjel 23 óra 57 perckor lakossági bejelentésre vonult ki a tűzoltóság 30 kocsival a városligeti helyszínre. Az ötös, kiemelt fokozatú tüzet 100 tűzoltó közel másfél óráig oltotta, de a lángokat már nem tudták megfékezni. Az 1000 négyzetméteres, faszerkezetű körszínház hajnali fél kettőre teljesen kiégett. Az oltást nehezítette, hogy a színház Városligeti körúti épületében a fűtéshez használt gázpalackok közül kettő felrobbant.

A budapesti Globe Színház eredetileg 1958-ban alakult Körszínház néven; nyári színházi vállalkozás volt a Városligetben. A teátrum művészeti vezetője 1990-ig a december 10-én elhunyt Kazimir Károly volt. Műsorán klasszikus drámák, epikus művek szerepeltek. A Körszínház 1990-ben Globe Színház néven alakult újjá.
A Globe Színházat 1990-ben a bérlő költségére - akkori áron 30 millió forintért - téliesítették.

(MTI)

Korábban: