Bővítené a koalíció az átvilágítandók körét

Az átvilágítás folytatását és kiterjesztését javasolják a koalíciós pártok. A kisgazdafrakció már januárban szeretné megkezdeni az egyeztetéseket az átvilágítási törvény módosításáról, s ezt többek között azzal indokolják, hogy a jogszabály hatályának júniusi lejártával megszűnik az öt átvilágító bíró mandátuma is. A kormánypártok kiterjesztési elképzelései között egyelőre meglehetősen nagyok az eltérések, de a sajtó ellenőrzésében szinte mindenki egyetért.

Az FKGP parlamenti frakciója javasolja, hogy a kormánypártok még januárban kezdjenek egyeztető tárgyalásokat az átvilágítási törvény módosításáról. Csúcs László frakcióvezető-helyettes szerint azért van szükség a közös álláspont mielőbbi kialakítására, mert a jogszabály hatályának júniusi lejártával megszűnik az átvilágító bírók mandátuma. A kisgazda politikus elmondta: csak olyan kompromisszum jelenthet megoldást, amely ésszerű határok között tartja az átvilágítandók körét, valamint rendelkezik a végrehajtás személyi és technikai feltételeinek javításáról is. Elgondolása szerint a törvényhozó és a végrehajtó hatalmi ágak mellett a bírói, ügyészi testület, valamint a negyedik hatalmi ág, a média is az átvilágítási kötelezettség alá esne. Csúcs úgy vélte, hogy az így keletkező mintegy hétezer eljárás elvégzéséhez is gyorsított ügymenet és a törvény hatályának minimum kétéves meghosszabbítása szükséges. További bővítések, mint a korában javasolt polgármesterek, egyházi vezetők átvilágítása, annyira megnövelné a bírókra nehezedő terheket, hogy gyakorlatilag nem lenne reális esélye a munka befejezésének.

A Fidesz-MPP-frakció még nem foglalkozott a törvény módosításával. Répássy Róbert, a képviselőcsoport jogi kabinetjének vezetője szerint viszont a Fideszben is többen támogatnák az átvilágítandók körének kibővítését. Áder János házelnök például korábban úgy fogalmazott, hogy nem egyes foglalkozási csoportokat kellene kiemelni, hanem mindazok feddhetetlenségéről meg kell bizonyosodni, akik "a politikai közélet hangulatának befolyásolására alkalmas helyzetben vannak".

Balsai István, az MDF frakcióvezetője elmondta, hogy pártja továbbra is azt az elgondolást támogatja, amely a törvény hatályát mindenkire kiterjesztené, akit az alkotmány nevesít. A politikusok, köztisztviselők, nagykövetek, tábornokok, polgármesterek, ügyészek és bírók mellett azonban a párt szerencsésnek tartaná, ha alternatív lehetőségként a munkáltató kérésére vagy önkéntes alapon is be lehetne kerülni az átvilágítandók körébe. Balsai szerint az ügyvédi vagy újságírói munkakörben dolgozóknál is szóba jöhetne ez a megoldás. Az MDF szerint a bővítés miatt a törvénynek nem kellene határidőt szabni, hanem mindaddig érvényben maradna, amíg fennáll a fizikai lehetősége, hogy közfunkcióba érintettek kerüljenek.

(Népszava)