Hamarosan aláírásgyűjtésbe kezd az SZDSZ a sorkatonai szolgálat eltörlése érdekében

Az SZDSZ aláírásgyűjtésbe kezd a sorkatonai szolgálat megszüntetése érdekében. A párt kedden benyújtotta az Országos Választási Bizottságnak azt a szöveget, ami az aláírásgyűjtő íveken olvasható majd: "Javasoljuk, hogy a kötelező sorkatonai szolgálatot 2002-től önkéntes és hivatásos hadsereg váltsa fel".

Az aláírásgyűjtő íveken szereplő szöveg hitelesítéséről az OVB-nek 30 napon belül kell dönteni. Az SZDSZ csak akkor indítja el az aláírásgyűjtést, ha a választási bizottság hitelesítette a kérdést. Az ellenzéki pártnak két hónap áll rendelkezésére az 50 ezer aláírás összegyűjtésére.

"Állampolgári aláírások összegyűjtésével akarjuk rávenni a parlamentet: vegye észre, hogy a magyar hadsereg a NATO tagjaként korszakváltás előtt áll. A haderőreform döntő lépése a sorkatonai szolgálat eltörlése és a hivatásos hadsereg megalakítása" - fogalmaz közleményében az SZDSZ.

Az SZDSZ azért él a népi kezdeményezés eszközével, mert e témájú indítványukat nem tűzték napirendre a kormánypártok. Ha összegyűjtik az 50 ezer aláírást, az országgyűlésnek mindenképpen tárgyalnia kell a javaslatról.

A párt szerint a parlament gyors döntése esetén 2002 végéig reális lehetőség van az átállásra. A magyar hadsereg már évek óta foglalkoztat szerződéses katonákat.

Lányi Zsolt, a kisgazdák frakcióvezető-helyettese korábban közölte: a haderőreform során most készül a honvédség fejlesztésének közép- és hosszú távú koncepciója. Ebben, akárcsak a kormányprogramban, nem szerepel az elképzelés. A kisgazda politikus megjegyezte: a NATO 19 tagállama közül napjainkban csupán háromban nincs sorkötelezettség.

A kisgazdák és a szabad demokraták között még a sorkötelezettség megítélésében sincs egyetértés. Az SZDSZ információi szerint ugyanis profi hadsereget tart fenn az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Írország, Hollandia, Belgium. 2001-től Franciaország, Portugália, Spanyolország és Olaszország is eltörli a kötelező sorkatonai szolgálatot.

Lányi Zsolttal ellentétben a szabad demokraták úgy értesültek, nem tizenhat, csak két NATO-ország ragaszkodik Magyarországon kívül változatlanul a kényszersorozáshoz: Görögország és Törökország.

(MTI)