Megszüntették az eljárást Juszt László ellen

Bűncselekmény hiányában megszüntette az államtitoksértés bűntett alapos gyanúja miatt Juszt László ellen folytatott eljárást a Fővárosi Főügyészség.

Juszt László újságíró ellen tavaly júniusban indított nyomozást a rendőrség azt követően, hogy az általa szerkesztett Kriminális című hetilapban, az úgynevezett megfigyelési üggyel kapcsolatos dokumentumokat tett közzé.

Az ORFK ezt követően július végén a fővárosi főügyész utasítására megszüntette a nyomozást, ám a rendőrség ezzel szemben előterjesztéssel élt. A legfőbb ügyész helyettese helybenhagyta a megszüntető határozatot, ezt azonban a legfőbb ügyész felülbírálta, és a nyomozás folytatására utasította a rendőrséget.

Majtényi László adatvédelmi biztos Juszt László védőjének kérésére megvizsgálta, hogy a dokumentumok nyilvánosságra kerülésekor valóban államtitkok jelentek-e meg a hetilapban. Az adatvédelmi biztos tavaly született állásfoglalása szerint a Kriminálisban közölt iratok közül kettő nem volt titkosítva, egyet szabálytalanul titkosítottak, a negyedik pedig nem tartalmazott államtitkokat.

A fővárosi főügyész indoklásában döntését úgy összegezte, hogy a Juszt László által közzétett jegyzőkönyvet, amely államtitokká minősíthető adatokat tartalmazott, "törvényes eljárás eredményeként arra vitathatatlanul jogosult személy a törvény által megkövetelt formában nem minősítette államtitokká".

Ennek értelmében a Kriminális című hetilap és annak szerkesztője nem államtitkot hozott nyilvánosságra, és így nem követett el bűncselekményt - derül ki a fővárosi főügyész indoklásából.

(MTI)

Korábban:

(1999. október 26.)