Új vizsgálatot kérnek a zámolyi romák

A kisebbségi országgyűlési biztoshoz fordultak tegnap a zámolyi romák képviselői, mert továbbra is késik házaik elkészülte. A romák a zámolyi települési önkormányzat és az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) felelősségét kérik megállapítani. Kaltenbach Jenő elsőként azt elemzi, vizsgálhatja-e egyáltalán az OCÖ tevékenységét.

Anyagi és erkölcsi károk sorozata érte a zámolyi családokat, amiért még mindig nem költözhetnek be végleges otthonaikba - mondta lapunknak Krasznai Ibolya, a zámolyi roma önkormányzat elnöke. A késlekedés miatt ingóságai jelenleg konténerekben vannak Zámolyon, ahonnan több értéktárgyat, hűtőgépet, motort elvittek, a bútorok egy része pedig szétázott vagy szétfagyott. Sérelmezik továbbá, hogy a budapesti ingatlanba nem tudnak ideiglenesen bejelentkezni, így hivatalos munkát nem tudnak vállalni.

A zámolyi romacsaládok házainak egy része három évvel ezelőtt rongálódott meg. Ezt követően az önkormányzat beleegyezésük nélkül ledózeroltatta a saját tulajdonú épületeket, amelyek egy része megmenthető lett volna. Kaltenbach Jenő, a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa minderről megállapította, hogy jogsértő volt. Lapunknak nyilatkozva elmondta: az ügyészség vizsgálatot indított hivatali visszaélés miatt a polgármester ellen, végül azonban nem kezdődött büntetőeljárás, mert nem volt bizonyítható a szándékosság. A közigazgatási hivatal azonban megállapította a jegyző felelősségét.

A zámolyi családok két évig éltek a helyi művelődési házban. Ezt követően az Országos Cigány Önkormányzat faházakba telepítette őket, s megkezdte végleges lakásaik felépítését. Az átadás azonban egyre húzódik. A fűtetlen faházakból ezért az OCÖ egy általa bérelt XII. kerületi ingatlanban helyezte el a családokat.

Kaltenbach Jenő az új panasz kapcsán lapunknak elmondta: az alapprobléma továbbra is fennáll. Azt azonban még elemezni kell, hogy hivatala egyáltalán vizsgálhatja-e a kisebbségi önkormányzatot. Hell István, a zámolyiak képviseletében ezzel kapcsolatban lapunknak leszögezte: az OCÖ-vállalta a feladat megoldását, nem kérhetik máson számon.

A lakásokat az OCÖ szervezete, a Szociális Építő Kht. építteti. Vezetője, Babai János úgy vélte: a zámolyiak inkább köszönettel tartoznának, minthogy az ombudsmannál jelentsék fel az OCÖ-t. A házak elmondása szerint a szennyvízhálózat elkészültével április elején adhatók át. A bejelentkezéssel kapcsolatban megjegyezte: a budai ingatlan egy szponzoré, így oda meglehetősen nehézkes lenne bejelentkezni.

Nagy Ildikó Emese

(Magyar Hirlap)

Ajánló:

(Magyarországi romák lapja)

Korábban:

(2000. január 2.)