Pepó Pál tagadja, hogy jogtalanul ítélt volna oda pályázati pénzeket

Az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának ellenőrzési albizottsága meghallgatta Pepó Pál környezetvédelmi minisztert a Környezetvédelmi Alap Célelőirányzat (KAC) pályázatainak elbírálásáról. Az ülés érdemi vita nélkül zajlott, mivel a képviselőknek nem volt elég idejük áttanulmányozni a minisztérium által benyújtott anyagot. Kérdéseikre pedig Pepó Pál nem adott kimerítő választ.

Pepó Pál
Nem közeledett a két fél álláspontja az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának ellenőrzési albizottsági ülésén. Pepó Pál környezetvédelmi miniszter a KAC-pályázatok elbírálásáról tartott beszámolójában közölte: átlátható az egész terület, valamennyi feltételnek megfelelt a minisztérium az elbírálás lefolytatása során. Hozzátette: a képviselőknek kiosztott vaskos anyag is ezt bizonyítja.

A sajtóban korábban megjelent információk szerint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium két kiemelt sportlétesítménye, a népligeti FTC- és a gödi FM-sportcentrum természetvédelmi célú fejlesztésére a környezetvédelmi tárca 36, illetve 18 millió forintos támogatást hagyott jóvá.
A Hortobágyi Halgazdaság 100 millió forintot nyert, amit nem a halak védelmére, hanem tőkeemelésre ítélte oda a tárca. A Pepó Pál által vezetett Magyar Úszószövetség 15 millió forintot nyert. A Balaton-átúszó tömegverseny megrendezésére 2 millió forintot adott a tárca, a kettesfogathajtó-világbajnokság megrendezésére 5 milliót. Kecskeméten azonban a világbajnokságot rendező VB-Siker Kft. megszűnt. Kocsi János főrendező a Népszavának azt mondta, virágokból és tujákból álló pályadekorációt vásároltak a pénzből. A virágok azóta ugyan elhervadtak, de a több száz tuja él és virul a parkban, a kecskemétiek nagy örömére.

Ugyancsak a sajtóban megjelent hírek szerint a bodrogkeresztúri református egyházközség 31 milliós támogatást kapott a védett denevérfajokkal kapcsolatos tennivalókra. A helyi református templom tornyában ugyanis körülbelül ezer védett denevér él. A templom födéme azonban megrongálódott, ezért kértek támogatást a tárcától. Eddig 15 millió forintot kaptak - állította a Népszavának B. Nagy Tünde lelkész. Koller M. Gábor, a Környezetvédelmi Minisztérium szóvivője ezt ugyanabban a cikkben tagadta.

Pepó a bevezetőben nem tért ki a vitatott pályázatokra, amit Fodor Sándor, az albizottság szocialista elnöke kifogásolt. A miniszter csupán annyit mondott: soha nem hozott egyszemélyi döntést, a bodrogkeresztúri templom esetében pedig éppen ő vétózta meg a támogatást. Ezt azzal indokolta, hogy a templom műemlék, tehát a kérdés a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumához tartozik.
A sportlétesítményekre vonatkozó kérdést pedig azzal hárította el, hogy első körben a Horn-kormány idején kapott a Fradi támogatást, ez most csak a második kör volt. "Most az a baj, hogy a kisgazda miniszter pályázatát támogattam. Ha viszont nem adok pénzt, az lett volna a baj, hogy nem támogatom az SZDSZ-es főpolgármester Budapestjét" - mondta Pepó.

A képviselők a bizottsági ülés előtt 24 órával kapták meg a minisztérium vaskos anyagát, így azt nem tudták részletesen elolvasni. Ennek ellenére Szabó Imre (MSZP) megjegyezte, hogy a pályázatokról készített összefoglaló táblázatokban sok esetben nincs megjelölve a pályáztatás mikéntje, a támogatási cél vagy az elbírálók neve. A szavazásokat tekintve pedig több esetben négy-négy szavazat szólt a pályázat támogatása mellett és ellen, ilyen esetekben Pepó szavazata döntött. Szabó hozzátette: pont ezek azok a vitatott ügyek, amelyek nyilvánosságra kerültek.

A MIÉP-es és a kisgazda képviselők Pepó Pállal összhangban a sajtót tették felelőssé, amiért "ügy lett" a pályázatok elbírálásából.

Fodor Gábor SZDSZ-es képviselő azt akarta megtudni, miért állítja Pepó, hogy a civil környezetvédelmi szervetekkel jó a viszonya a minisztériumnak, amikor állandó konfliktusok vannak a minisztérium és a szervezetek között. Az utóbbiak ugyanis ellenezték a vitatott támogatások megítélését. Pepó azt válaszolta: azok a szervezetek, amelyekkel konfliktusok vannak, "képzetlen emberekből álló, túlpolitizált szervezetek".

Fodor másik felvetésére, miszerint miért csak a kormánypárti oldalról érkező pályázatok nyertek, Pepó azt válaszolta: a kifogásolt sportlétesítmények az SZDSZ-es Demszky területén találhatóak, tehát az ellenzék is kapott támogatást. A kisgazda Dajka Lajos hozzátette: "az ellenzéki Körmend is kapott támogatást, igaz, hogy nem a Környezetvédelmi Minisztériumtól, de akkor is kapott, és ellenzéki".


Pepó válaszai után a bizottsági tagok úgy döntöttek, két hét múlva folytatják a meghallgatást. Akkor a KAC ellenőrzésére létrehozott másik albizottsággal közös ülést akarnak tartani. A közben eltelt idő alatt a képviselők át tudják tanulmányozni a minisztérium anyagát, és írásban tesznek fel kérdéseket a környezetvédelmi miniszternek.

Kapcsándi Dóra

Ajánló:

Korábban:

(2000. január 17.)