Hétfőn indul az SZDSZ aláírásgyűjtése

A szabad demokraták már hétfőn - nyilvános helyeken, sőt az interneten is - megkezdik az aláírások összegyűjtését a kötelező sorkatonai szolgálat megszüntetése érdekében, s hogy a parlament tűzze napirendre a kérdést. Az Országos Választási Bizottság kedden hitelesítette az SZDSZ népi kezdeményezéséről szóló aláírásgyűjtő ívét. A Fidesz szerint értelmetlenség aláírást gyűjteni egy olyan témáról, amelyet nemrég parlamenti vitanapon tárgyalt az Országgyűlés.

Simicskó István, a honvédelmi bizottság fideszes alelnöke lapunknak kijelentette: a párt hosszú távon arra törekszik, hogy a honvédség professzionális jellegét növelje, s minél több szerződéses és hivatásos katona váltsa fel a sorállományt. Közép- vagy rövid távon nincsenek meg a lehetőségek a sorkatonaság eltörlésére - fogalmazott.

Az SZDSZ aláírásgyűjtéséről úgy vélekedett: értelmetlen akció, mivel minden párt szeretne javítani a Magyar Honvédség állapotán, de ez nem mehet végbe egyik napról a másikra. A képviselő szerint az SZDSZ nyitott kapukat dönget, mivel a parlament tavaly márciusban, vitanapon tárgyalt a kérdésről, ráadásul köztudomású: a lakosság véleménye fele-fele arányban oszlik meg a kérdésről. A szabad demokraták a házbizottság ülésén is kezdeményezhetik az ügy országgyűlési tárgyalását, ezért felesleges összegyűjteni ötvenezer aláírást - mondta Simicskó.

Juhász Ferenc, a honvédelmi bizottság szocialista alelnöke úgy nyilatkozott: személyes tapasztalatai is igazolják, az emberek többsége szeretné, ha a sorkatonai rendszerről a hivatásosra térne át az ország. Juhász szerint azonban ez - az SZDSZ törekvéseivel ellentétben - nem történhet meg 2002-re, mivel olyan anyagi vonzata lenne, amely nem hárítható át az adófizetőkre. Sehol a világon nem történt meg az átmenet egy-két év alatt - tette hozzá. Az MSZP csak középtávú javaslatként tudja támogatni a sorkatonaság eltörlését. Ha a szabad demokraták összegyűjtik a parlamenti tárgyaláshoz szükséges 50 ezer aláírást, a kormánytöbbség megteheti, hogy semmire nem kötelező vitanapon tárgyalja a kérdést, és a döntés meghozatalát beláthatatlan időpontra tolhatják.

Magyar Bálint lapunknak elmondta, a jövő hét elején már kezdik az aláírások gyűjtését, az ívek sokszorosítása megkezdődött. Az ingyenesen terjesztett Szabad Demokrata Hírlap különszámában közzéteszik az ívet, s ugyanez letölthető, postára adható formában az internetre is felkerül. A pártelnök megjegyezte, elképzelhető, hogy az SZDSZ vezető politikusai is elmennek egy-egy gyűjtési helyre, ott érvelve szándékuk mellett.

Fodor Gábor szerint az SZDSZ képes lesz összegyűjteni a szükséges számú aláírást, hogy a Ház tárgyaljon a honvédségről. A szabad demokrata képviselő szerint tévedés, hogy az ötvenezer szignó semmire nem kötelezi a kormánypártokat vagy csak egy újabb vitanap megtartását tenné lehetővé. Fodor úgy látja: a jogszabály egyértelmű, ez esetben napirendre kell tűzni az SZDSZ javaslatát.
Hozzátette: legalább hatvan-hetvenezer aláírást kívánnak gyűjteni a rendelkezésükre álló hatvan nap alatt.

A Medián közvéleménykutatása szerint a felnőtt lakosság 54 százaléka az általános hadkötelezettség megszüntetését pártolná. A legnagyobb támogatottsága ennek a sorköteles korúak körében van, míg leginkább a hatvan év felettiek utasítják el azt. A különböző pártok szavazóinak körében az SZDSZ hívei törölnék el legnagyobb számban a kötelező szolgálatot, míg a kisgazdapárt bázisa szerint szükség van általános hadkötelezettségre.

Gréczy Zsolt, Varga Gergely

(Magyar Hirlap)