Kitűzték a tárgyalást az Írisz Tv perében

Miután a Magyar Közlöny január 10-ei számában megjelent az a jogegységi határozat, amely miatt a Legfelsőbb Bíróság felfüggesztette a felülvizsgálati eljárást az Írisz Tv perében, a bíróság kitűzte a felülvizsgálati tárgyalás időpontját. Február 23-án vagy az azután következő héten lezárulhat a hosszú ideje tartó vita az Országos Rádió és Televízió Testület, az Írisz Tv, valamint a RTL Klub között.

Mint Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság főtitkára a Magyar Hírlapnak elmondta, február 23-ára kitűzték a tárgyalást a sokat vitatott médiaperben. A Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati tanácsa azért várt mostanáig az ügy tárgyalásával, mert azt szerette volna, hogy a Magyar Közlönyben megjelenjen a december 7-én elfogadott jogegységi határozat a privatizációs pályázatok megítéléséről.

A pert hajdan - mint emlékezetes - az Írisz Tv indította az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), valamint az MTM-SBS Televízió Rt. (TV2) s az RTL Klub ellen. Az Írisz ugyanis, mely az ORTT által 1997 elején kiírt frekvenciapályázaton alulmaradt a versenyben, annak megállapítását kérte, hogy az egyik vetélytárssal, az RTL Klubbal megkötött műsorszolgáltatási szerződés semmis, mert a pályázatot jogsértően bírálták el.

A Fővárosi Bíróság 1998. márciusában kihirdetett ítélete és a Legfelsőbb Bíróság tavaly februárban meghozott döntése megállapította ugyan a jogsértést, az ítélet indoklása szerint azonban ebből nem következik a szerződés semmissége, az ORTT-nek külön fel kell mondania az RTL Klubbal kötött megállapodást.

Az ORTT a jogerős ítélet ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmében e döntés hatályon kívül helyezését kérte. A felülvizsgálati tárgyalás kitűzése előtt a Legfelsőbb Bíróság tavaly december 7-én jogegységi határozatban állapította meg: aki szabályszerű pályázatot nyújt be, érdekeltté válik a pályázat szabályos lebonyolításában és elbírálásában. A jogegységi határozat szerint a hasonló ügyekben a bíróságnak meg kell vizsgálnia, történt-e szabályszegés és annak van-e hatása a megkötött szerződés érvényességére.

Az egy hónap múlva megtartandó tárgyaláson öt bíró ítélkezik. Értesülésünk szerint az érintettek még nem kapták meg az idézést. A bíróság várhatóan már február 23-án vagy az azután következő héten lezárják a pert, amelynek elvesztése esetére az Írisz és az RTL is milliárdos kártérítési követelést helyezett kilátásba az ORTT ellen.

Kulcsár Anna

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(1999. december 8.)