Térfoglalás a neonáci akció ellen

Az I. kerületi polgármesteri hivatal és egy alapítvány is rendezvényt szervez a budai várba februárban, így kívánják megakadályozni a tavalyihoz hasonló neonáci gyűlés megtartását. A rendőrség tájékoztatása szerint a BRFK-hoz már meg is érkeztek az ezzel kapcsolatos kérelmek. Más rendezvényt bejelentő beadványról egyelőre nem tudnak az illetékes szervek.

A Nápszava számolt be arról, hogy az interneten keresztül szervez gyűlést a budai várba egy szélsőjobboldali csoport. A rendőrséghez továbbra sem érkezett tőlük beadvány. A kerületi önkormányzat és a Pro Libertate Alapítvány azonban arra készül, hogy a helyszínek lefoglalásával lehetetlenné tegye a rendezvényt.

Dávid Ibolya szerint a gyülekezési törvény módosításával megelőzhetők lennének a szélsőséges politikai csoportok demonstrációi. Az igazságügy-miniszter korábban nyilatkozott a lehetőségekről: a rendőrség, ha múltbeli tapasztalat alapján vélelmezi, hogy egy gyűlés törvényes alapot és okot ad a feloszlatásra, akkor erre hivatkozva megakadályozhatja a rendezvény megtartását.

A szocialisták minden bizonnyal nyitottak lennének olyan kezdeményezésre, amelynek célja: megakadályozni a szélsőséges csoportokat abban, hogy gyűléseket rendezzenek - nyilatkozta Tóth András, az MSZP országgyűlési képviselője. Arra, hogy ehhez melyek a legmegfelelőbb módszerek, egyelőre nem tudott válaszolni az MSZP-s képviselő.

A szabad demokraták szerint ma is minden lehetőség adott ahhoz, hogy a hatóságok elejét vegyék a szélsőséges csoportok demonstrációinak. Fodor Gábor képviselő utalt arra, hogy a hatályos jogszabályok tiltják a faji, vallási alapon történő gyűlöletkeltést, az önkényuralmi jelképek használatát. Ezért nem a törvények szigorítása a megoldás. Ezzel csak az esetleges visszaélésekhez nyújtana segítséget az Országgyűlés.

(Népszava)