Utcára kerülhetnek a rokkantnyugdíjasok

Veszélybe kerülhet több ezer megváltozott munkaképességű ember munkahelye, mert a kormány 20 százalékkal csökkentette a bérmunkára adott állami dotáció mértékét.

Január elsejei hatállyal megváltozott a hazai dotációs rendszer, így a többségében bérmunkásként foglalkoztatott csökkent munkaképességű emberek megélhetése bajba kerülhet. Az állami költségvetésből eddig jelentős támogatást kaptak azok a vállalatok, amelyek fogyatékos embereket foglalkoztattak. Most azonban a helyzet megváltozott, csökkent a támogatás.

Hazánkban 53 dotációra számító célvállalat működik, a fogyatékosokat is foglalkoztató önkormányzatok, egyesületek az elavult jogi szabályozás miatt nem kaphatnak támogatást. Azért is támogatja ezeket a cégeket az állam, mert a hangsúly a fogyatékosok foglalkoztatásán van, és nem a profittermelésen - közölte Köves Gábor, a Védett Szervezetek Országos Szövetségének elnöke. Eddig a vállalatok az elvégzett bérmunka utáni árbevétel két és félszeresét kapták meg állami támogatásként. A dotáció egyes cégek esetében milliárdos nagyságrendet is elérte, mivel ők több ezer megváltozott munkaképességűt, rokkantnyugdíjast foglalkoztatnak. "A dotáció 20 százalékos csökkentése talán még elviselhető a célvállalatok számára. Még elkerülhetőek az elbocsátások, de az valószínű, hogy a kormány ezzel a lépéssel szinte megszüntette a lehetőséget, hogy új munkahelyeket teremtsen. Ha a Pénzügyminisztérium tervei megvalósulnak, és még jobban csökkentik a dotáció nagyságát, a legtöbb fogyatékos elveszítheti munkáját" - közölte Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke.

A mostani bérmunkadotáció-csökkenés mértéke már egy hosszú alkudozás eredménye, de ez a változás is érzékenyen érinti a főleg bérmunkát vállaló célvállalatokat. Információink szerint, a Pénzügyminisztérium és a Szociális és Családügyi Minisztérium eredeti terveiben az szerepelt, hogy a fogyatékosok bérmunkája után adott állami dotációt drasztikusan, ebben az évben 60 százalékkal csökkentsék, és két éven belül teljesen szüntessék meg. Lechnerné Vadász Judit, a szociális minisztérium illetékese lapunknak elmondta, a dotáció további csökkentésének kérdésében a Pénzügyminisztérium az illetékes.

Nagy érvágást jelent a fogyatékosokat foglalkoztató cégeknek, hogy az új szabályozás szerint a fogyatékosokat egyénileg megillető, ám a foglalkoztatónak fizetett állami támogatás mértéke is jelentősen csökken. Jelenleg a 20 ezer munkavállaló közül többen kapnak járadékot és több ezren rokkantnyugdíjasok, ők átlagosan 23-24 ezer forintot keresnek havonta.

Bilkei-Gorzó Borbála

(Magyar Hirlap)