Kövér László zöld utat kapott az elnökségtől

Egyhangú döntéssel Kövér László alelnököt, titkosszolgálati minisztert javasolja pártelnöknek a Fidesz-Magyar Polgári Párt országos elnöksége arra az esetre, ha a párt szombati kongresszusán szétválasztják a miniszterelnöki és a pártelnöki tisztséget.

A testület tegnapi ülése után Deutsch Tamás alelnök elmondta: a párt megyei választmányainak a közelmúltban megtartott ülései után nyugodtan állítható, hogy a párt kongresszusi küldötteinek elsöprő többsége támogatja az országos elnökségnek és választmánynak azt a javaslatát, hogy a pártelnöki és miniszterelnöki tisztséget válasszák szét. Ha ez megtörténik, a Fidesz-elnökség egyhangú szavazással azt ajánlja a kongresszusnak, hogy Kövér Lászlót válasszák meg a párt új elnökének.

A szombati kongresszus várhatóan úgy módosítja a párt alapszabályát, hogy a miniszterelnök részt vehessen az országos elnökség munkájában.
Kövér László bejelentette, hogy pártelnökké választása esetén lemond a titkosszolgálatokat irányító miniszter posztjáról, de az még kérdéses, hogy ezt azonnal megteszi-e, vagy néhány hónapig együtt látja el a két tisztséget. Áder János, a Fidesz ügyvezető elnöke bejelentette, hogy a miniszterelnöki és a pártelnöki poszt szétválasztása után is szükségesnek tartja az ügyvezető elnöki tisztség fenntartását.

A miniszterelnöki és a pártelnöki tisztség szétválasztását a Fidesz elnöksége javasolta. Orbán Viktor miniszterelnök eredetileg Kövér Lászlót, Áder Jánost és Szájer József frakcióvezetőt nevezte meg mint esélyes jelölteket. A pártban azonban Kövért tartották a fő esélyesnek. Áder és Szájer be is jelentette, hogy nem kíván indulni a tisztségért.

(Népszava)