Szili Katalin hiányolja a kormánypárt kompromisszumkészségét az ülésrend egyeztetésében

Szili Katalin, az Országgyűlés alelnöke változatlanul úgy véli, hogy széles körű, nem csupán egy párt akaratát tükröző, hanem lehetőleg hatpárti konszenzusra lenne szükség a parlament ülésrendjéről.

A szocialista politikus csütörtökön tartott egri sajtótájékoztatóján Áder János ama nyilatkozatára reagált, amelyben a házelnök elképzelhetőnek tartja, hogy a háromhetes ülésezési rend fennmarad a ciklus végéig, Szili Katalin szerint a magyar parlament szégyene, hogy mulasztásos alkotmánysértést követ el.

Annak idején ugyanis - mondta - az ülésezési rend kapcsán az Alkotmánybíróság megállapította, hogy e téren hiányos a házszabály, s az űrt az alkotmánybírósági határozat szerint tavaly december 15-ig be kellett volna tölteni. Ez nem történt meg. Az Országgyűlés ügyrendi bizottságának egyik albizottsága foglalkozik a kérdéssel, de az a javasolt elasztikus megfogalmazás, miszerint ésszerű időközönként kell a parlamentnek ülést tartania, több párt számára elfogadhatatlan - közölte az alelnök.

A rendszerváltás után nyolc évig senki sem kérdőjelezte meg, hogy a parlament a végrehajtó hatalom, a kormány legfőbb kontrollja. A háromhetes ülésezés szorgalmazása, amellyel egyébként már a kormánykoalíció kisebb pártjai sem értenek egyet, azonban éppen ennek az ellenkezőjét sugallja - állította Szili Katalin, aki a Századvég Politikai Iskola egri tagozatának tanévnyitó ünnepségére érkezett a városba.

(MTI)

Korábban:

(2000. január 16.)