Újabb áldozata van az agyhártyagyulladásnak

A hadsereg egészségügyi vezetője szerint kizárt, hogy Kalocsáról származó baktérium betegítette meg Krisztiánt, azt a 11 hónapos csecsemőt, aki hétfőn halt meg a László kórházban.

Annak ellenére mondta ezt Svéd László, hogy a gyerek édesapja katona, és Kalocsán szolgált. A kisfiú halálát ugyanaz a baktérium okozta, amitől a katonák agyhártyagyulladást kaptak, de nála vérmérgezést váltott ki. A tisztiorvosi szolgálatnál kedden megvizsgálták az apukát, és egy héten belül kiderül, hogy hogyan fertőződött meg a kisgyerek.

A fiatal házaspár 11 hónapos kisfiát, Krisztiánt hétfőn délelőtt szállították be a budapesti Szent László kórházba. A baktérium néhány óra alatt legyőzte szervezetét, nem tudtak rajta segíteni.

Dr. Faggyas Attila osztályos orvos elmondta:
" A gyerek betegsége Meningococcus C fertőzés, de ráadásul nem is Meningitis, tehát agyhártyagyulladás alakult ki nála, hanem ennél egy súlyosabb dolog, egy vérmérgezés, egy szepszis."

Meningococcus C, vagyis ugyanaz a baktérium, amely a decemberben a kalocsai laktanyában kezdődött gennyes agyhártyagyulladás-járványt okozta. A kisfiú édesapja januárig a kalocsai laktanyában szolgált.

Molnár Ilona országos tisztifőorvos elmondta:
"A betegség bejelentésekor rögtön felmerült bennünk, hogy az apuka torkából leoltást végzünk, hogy van-e olyan baktérium, amelyik a betegséget okozhatja."

A vizsgálatot elvégezték, de csak néhány nap múlva lesz eredmény. A tisztiorvosi szolgálat gyógyszereket adott a hozzátartozóknak. A család szerint túl későn.

A honvédség szerint kizárt, hogy az édesapa fertőzte volna meg kisfiát, hiszen végig a karanténban tartózkodott, valamint megkapta a védőoltást és a gyógyszeres kezelést is.

(RTL KLUB)

Korábban:

(2000. január 26.)