Aradi Csabának egyelőre nincs munkája

A Hortobágyi Nemzeti Park pénteken felmentett igazgatójának, Aradi Csabának egyelőre nincs munkája. A környezetvédelmi tárcának kellene új igazgatót kineveznie a nemzeti park élére, és az új vezető adhatna munkát Aradinak. A minisztérium egyelőre senkit sem nevezett ki, és a leváltott igazgatót sem utasította semmilyen feladatra. Felmerült, hogy Aradi a Természetvédelmi Világörökség Programirodát irányíthatná a jövőben, de egyelőre nem tudni, mivel foglalkozna a programiroda.

"Huszonöt évi ökológusi munka után joggal várhattam volna el a dolgok más megoldását" - jelentette ki Aradi Csaba, a Hortobágyi Nemzeti Park pénteken leváltott igazgatója hétfőn reggel. Aradi hozzátette: munkahelyére semmiféle minisztériumi utasítás nem érkezett arról, hogy hétfőtől mi lenne a feladata.

A pénteken kézhez kapott "Kinevezési okirat módosítás" szerint ugyanis csak igazgatói megbízatását vonta vissza a Környezetvédelmi Minisztérium megbízott közigazgatási államtitkára, Borbély János. Aradi Csaba közszolgálati jogviszonya továbbra is megmaradt, az okirat szerint új feladatait a nemzeti park új igazgatója határozza majd meg. Új vezetője azonban még nincs a nemzeti parknak, így nincs, aki a leváltott igazgatónak munkát adjon.

Aradi Csabát leváltása után Borbély az egyelőre még nem működő Természetvédelmi Világörökség Programiroda vezetésére kérte fel. Aradi úgy vélte, amennyiben a minisztérium felkészült volna e lépésre, akkor előbb megszervezi az irodát, meghatározza annak feladatkörét, és ennek ismeretében keres az élére vezetőt.

"Ökológus vagyok, negyedszázada dolgozom a természetvédelem terén, s a jövőben inkább természetvédelmi felügyelő leszek, mintsem vurstlis a Hortobágyon" - mondta Aradi Csaba.

A leváltott igazgató kijelentette: elvárta volna, hogy megnevezzék leváltása okát. Aradi Csaba furcsának tartja azt is, hogy Borbély János sajnálkozva adta át a felmentésről szóló dokumentumot.

Orosz János, a leváltott igazgató jogi képviselője közölte: felháborító fenyegetést kapott telefonon a Környezetvédelmi Minisztérium egyik – meg nem nevezett - magas beosztású tisztségviselőjétől: amennyiben ő és védence a sajtóhoz fordul, "Aradi Csaba rosszul jár".

A jogi képviselő korábban tagadta Koller M. Gábor környezetvédelmi minisztériumi szóvivő állítását, hogy "Aradi Csaba örült leváltásának, és közös megegyezéssel kapott új munkakört". Orosz szerint "méltatlan és megalázó az a feladatkör, amire a szóvivő alkalmasnak minősítette Aradi Csabát. Idegenforgalmi kellékeket kellene rendezgetnie a Hortobágyon a nemzeti park volt igazgatójának."

Aradi Csaba korábban az [origo]-nak elmondta: 28-án azért ment a minisztériumba, mert "egy teljesen más ügyben felrendelték". Orosz János az MTI-nek átadta azt a levelet, ami felrendeli Aradit a minisztériumba: "Tisztelt Igazgató úr! A Génmegőrző Kht. további működésével kapcsolatban 2000. január 28-án 11 órakor megbeszélés lesz a minisztérium közigazgatási tárgyalójában, amelyre kérjük szíves megjelenését. A megbeszélésen részt vesznek: Nagy Lajos ügyvezető igazgató, Gencsi Zoltán igazgatóhelyettes (Hortobágyi Természetvédő Génmegőrző Kht.), dr. Borbély János helyettes államtitkár (KöM)."

Aradi Csaba közölte: a meghívóban említett tárgyalás végén, mellékesen nyomták a kezébe a vezetői megbízását megszüntető okiratot.

Később a helyettes államtitkár utalást tett arra, hogy létre kívánnak hozni valamiféle világörökségi programirodát, amelyben esetlegesen számítanak a szakmai munkámra - tette hozzá Aradi Csaba.

(MTI)

Ajánló: