Az illetékes bizottságok támogatják a praxisjogról szóló törvényt

Az Országgyűlés egészségügyi, költségvetési és alkotmányügyi bizottsága általános vitára alkalmasnak találta a praxisjogról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés szerint háziorvosi tevékenység a jövőben csak működtetési jog birtokában folytatható. Még ezen a héten a parlament elé kerül a törvényjavaslat.

A tervezet szerint a működtetési jog 2000. december 31. után eladható és örökölhető. Idén december 31-ig azonban csak az orvos elhalálozása esetén adható tovább a praxis. A jelenleg praktizáló háziorvosok ingyenesen kapják meg a működtetési jogot.

A törvény az önkormányzatok ellátási kötelezettségét nem érinti, a hivatalok továbbra is szabadon dönthetnek, melyik működtetési joggal rendelkező háziorvossal kötnek szerződést.

Koncz József, a törvényjavaslatot kidolgozó egészségügyi tárca jogi főosztályának vezetője kijelentette: a tervezet szövege két ponton változott meg a decemberben elutasítotthoz képest.

Az előterjesztés bevezeti a működtetési jog folytatásának fogalmát, ami a Polgári törvénykönyv öröklésre vonatkozó szabályaival ellentétben csak a házastársra és az egyenes ági leszármazottra érvényes.

Emellett a javaslat a területi ellátásra nem kötelezett, de kétszáz beteg társadalombiztosítási kártyájával rendelkező háziorvosoknak is lehetőséget ad, hogy működtetési jogot szerezzenek.

Az MSZP és az SZDSZ képviselői - fenntartva korábbi véleményüket, elutasították a tervezetet. Kifogásolták, hogy a javaslat az egészségügynek csupán egy vékony szeletét, 7000 háziorvos státuszát érinti.

Az ellenzék szerint ráadásul a törvényjavaslat új változata sem szabályozza világosan a háziorvosi praxisjog gyakorlását. Ezért az ellenzék javasolta: folytassanak hatpárti egyeztetéseket a javaslattal összefüggő törvények módosításáról.

A háziorvosi praxisok privatizációjával kapcsolatos előterjesztést az Országgyűlés a múlt év decemberében a kisgazda frakció távollétében, egy szavazat híján nem fogadta el. A kormány - átdolgozott formában - januárban ezért újra benyújtotta azt a parlamentnek.

A Fidesz-frakció képviselőinek kötelező részt venniük a praxisjogról szóló előterjesztés határozathozatalában - közölte hétfőn Horváth Zsolt, a Fidesz szóvivője.

(MTI)

Ajánló: