Kedden nulla órakor megkezdődik a vasutassztrájk

A vasutas érdekegyeztető tárgyalások hétfőn este nem sokkal 7 óra után megszakadtak, így már bizonyos, hogy kedden nulla órától megkezdődik a vasutas szakszervezetek határozatlan időre meghirdetett általános sztrájkja.

Miután hétfőn az egész napos egyeztetés során sem sikerült a szakszervezeteknek, illetve a MÁV vezetőinek megegyezésre jutniuk az ez évi béremelés és a kollektív szerződés ügyében a MÁV vezérigazgató-helyettese a tárgyalások felfüggesztését javasolta. Bajnai Gábor azzal indokolta javaslatát, hogy amiben több hónapja nem sikerült megegyezni, abban a kilátásba helyezett sztrájk kezdési időpontjáig hátralévő néhány órában sem sikerülhet megállapodni.

A reprezentatív vasutas szakszervezetek nem értettek egyet Bajnai Gábor javaslatával, de miután a MÁV vezetése nem fogadta el indítványukat a tárgyalások folytatására bejelentették: kedden nulla órától megkezdik határozatlan ideig tartó sztrájkjukat. Márkus Imre, a Vasutas Szakszervezet elnöke felelőtlenségnek nevezte a tárgyalások felfüggesztését, mert szerinte az álláspontok sosem voltak még olyan közel egymáshoz, mint a hétfői egyeztetésen.

A vezérigazgató-helyettes felhívta a szakszervezetek figyelmét arra, hogy hétfő éjfélig érvényes a MÁV Rt. egyoldalú kötelezettség vállalásáról szóló megállapodás-tervezete, amelyet Kukely Márton vezérigazgató kézjegyével is ellátott. Bajnai Gábor indítványozta, hogy kedden 13 órakor folytassák az egyeztetést, a szakszervezetek a tárgyalások délelőtti folytatását tartották indokoltnak, így azok időpontjáról és helyszínéről sem születet megegyezés.

Az érdekképviseletek bérfejlesztésben összességében 10,78 százalékos bruttó béremelést javasolnak, amelynek részét képezné a 6 százalékos alapbéremelés, a múlt évben kifizetett 1,5 százalékos teljesítményjutalom alapbéresítése, a soros előrelépés bértömegének felhasználását szolgáló 1,7 százalékos alapbéremelés, valamint további 1,58 százalék, amelyet olymódon számítottak ki, hogy az idei esztendőre prognosztizált GDP-növekedés felét a bérintézkedések áthúzódó hatásával mérsékelték.

A szakszervezetek bérfejlesztési ajánlatát a munkaadó visszautasította, mondván, hogy ekkora összegű béremelést nem tud elfogadni. Kukely Márton, a MÁV Rt. vezérigazgatója a munkáltató részéről egyoldalúan aláírta a három évre szóló megállapodás-tervezetet, valamint a kollektív szerződés általuk javasolt módosítását, s arra kérte a szakszervezeteket, hogy csatlakozzanak ehhez.

A Mávinform tájékoztatása szerint a vasúttársaság elkészítette a február 1-jétől várható, esetleges munkabeszüntetés alatti vasúti közlekedés menetrendjét. A magyar vasútvonalakon 806 személyvonat, a menetrendben szereplő vonatok 30 százaléka közlekedik, ezzel a menetrenddel a vasúttársaság biztosítja a munkába és iskolába járók eljutását. A vasútállomásokon a munkabeszüntetés idején is adnak felvilágosítást a vonatok közlekedéséről.

Az előre váltott menet- és helyjegyek árát - amennyiben a sztrájk miatt halasztják el az utazást - a vasúttársaság a kezelési költség levonása nélkül visszafizeti.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000. január 30.)