Kövér márciusig miniszter marad

Március elsején még Kövér László mondja a miniszteri beszédet a titkosszolgálatok demokratikus működése 10. évfordulója alkalmából tervezett ünnepen - tudta meg a Magyar Hírlap. A pártelnökké lett miniszter várhatóan ma találkozik Orbán Viktor kormányfővel.

Valószínűleg a mai kormányülés szünetében tárgyal négyszemközt Orbán Viktor és Kövér László. A két politikus találkozóját az indokolja, hogy a miniszterelnök korábban bejelentette, azt szeretné, ha a Fidesz új elnöke megválna a titkosszolgálatokat irányító miniszteri pozíciójától, hogy minden energiáját a pártépítésre és a szövetségesekkel való kapcsolat elmélyítésére fordíthassa. Kövér a hétvégi kongresszuson úgy nyilatkozott, megvárja amíg posztja elhagyására a kormányfő felkéri.

Kérdésünkre Orbán Viktor megerősítette, hogy valószínűleg ma tárgyalnak, de a végeredményt illetően nem kívánt nyilatkozni.

Kövér László szerint ma elsősorban kormányülés lesz, de ha marad idő, nincs akadálya a négyszemközti eszmecserének a miniszterelnökkel. A Fidesz új elnöke nem kívánt találgatásokba bonyolódni az ügyben, meddig marad a bársonyszékben, illetve kit javasol a kormányfőnek utódjául.

Értesülések szerint két esélyes maradt, az egyik Demeter Ervin, az MDF-től távozó, a Kövér László mellett politikai államtitkárként dolgozó politikus lehet. A másik aspiráns a Fidesz pápai képviselője, Kovács Zoltán a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke. Úgy tudjuk, a korábban várományosként emlegetett Simicskó István nem kapott felkérést a titkosszolgálati miniszteri poszt betöltésére.

Bizonyosra vehető, hogy a március 1-én, a demokratikusan szerveződött és működő nemzetbiztonsági szolgálatok 10 éves évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő ünnepségen még Kövér László látja el a "házigazda" szerepét - mondta lapunknak Szabó Gábor, a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter hivatalának vezetője. Az eseményre a köztársasági elnökön és a miniszterelnökön kívül az intézmény valamennyi eddigi főigazgatója meghívást kap, hiszen mindenki hozzájárult a maga módján a szolgálatok demokratikus működéséhez - tette hozzá Szabó.

A több száz nemzetbiztonsági tiszt jelenlétében lezajló ünnepségről egyetlen tévéstáb, alighanem a közszolgálati televízió csapata készítene felvételt, amelyhez azonban a többi tévétársaság is hozzájuthatna. A nemzetbiztonsági tisztek ugyanis nem jelenhetnek meg a képernyőn, csupán a vendégek és a protokoll beszédek.

Gréczy Zsolt, Varga Gergely, Ferenczi Krisztina

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(2000. január 30.)