Mégsem alakítják át a kabinetrendszert

Orbán Viktor miniszterelnök már nem ragaszkodik a kabinetrendszer tervezett átalakításához. A kormányfő a Fidesz-kongresszus utáni szombati sajtótájékoztatón beszélt erről. Előzőleg Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, az FKGP elnöke megüzente: pártja nélkül nincs kormánykoalíció, tehát a kisgazdapárt nélkül nincs kormánykabinet sem. Orbán Viktor elmondta: ha a miniszterek számára megfelel a kormány eddigi egyeztetési folyamata, akkor nem ragaszkodik az átalakításhoz.

A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) tervei szerint a kormánykabinet munkájában a jövőben csak a Fidesz által delegált miniszterek vennének részt. Torgyán szerint ez felveti a kérdést, hogy koalíciós kormányzásról lehet-e beszélni vagy pedig a Fidesz egyedül kíván kormányozni. A pártelnök-miniszter úgy nyilatkozott, minden európai megoldással tökéletesen ellentétben áll, hogy a testületnek a miniszterelnök titkára tagja legyen, a koalíciós partnerminiszter viszont nem. Azt is mondta, hogy a kormánykabinet és a gazdasági kabinet munkáját egyaránt megnehezítené, ha növelnék a bennük részt vevők számát.

Torgyán József az ügygyel kapcsolatban nem kíván egyeztetni Stumpf Istvánnal, mert – mint fogalmazott - a koalíciós megállapodást a miniszterelnökkel kötötte. Hozzátette: a koalíciós együttműködést egyoldalúan meg lehet ugyan változtatni, de csak következményekkel.

Stumpf István, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter pénteken úgy nyilatkozott: megítélése szerint Torgyán félreérti az átalakítás lényegét. Elmondta, a kisgazda pártelnök elfoglaltsága miatt nem vehetett részt azon a kormányülésen, amelyen a kabinet-rendszer átalakításáról esett szó, ezért vélhetően téves tájékoztatást kapott az ott történtekről.

(Népszava)