Folytatódnak a tárgyalások a kabinet átalakításáról

A mai kiskabinet ülése után kiderült, hogy a koalíciós partnerrel ezentúl választási ügyekben Kövér László, a Fidesz új elnöke fog egyeztetni, míg a kormányzati ügyekben a miniszterelnök lesz az illetékes.

A koalíciós felek tovább folytatják a tárgyalásokat a kabinetrendszer átalakításáról. A kiskabinet keddi tanácskozásán Orbán Viktor miniszterelnök mellett részt vett Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, a kisgazdapárt elnöke, Dávid Ibolya igazságügy miniszter, az MDF elnöke, Kövér László, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő miniszter, a Fidesz elnöke és Stumpf István kancelláriaminiszter.

Torgyán József a megbeszélés után elmondta: ahogy a felek eddig is meg tudtak állapodni minden kérdésben, most is meg fognak egyezni, nem kötik őket kitűzött határidők. Orbán Viktor szerint az egyeztető rendszer eddig is jól működött, van azonban néhány olyan pont, ahol lehet rajta javítani.

A tanácskozáson nem esett szó arról, hogy Kövér László akkor is részt vesz-e a kiskabinet ülésein, ha már nem lesz miniszter. Kövér márciusig vezeti a titkosszolgálatokat felügyelő tárcát, utána már csak a Fidesz elnöke lesz. Borókai Gábor elképzelhetőnek tartja, hogy Kövér pártelnökként is részt vesz ezeken a tanácskozásokon. Borókai közölte: egyértelmű, hogy kormányzati ügyekben a miniszterelnök fog egyeztetni koalíciós partnerével, de választási ügyekben Kövér László lesz az illetékes.

Kövér László megválasztása óta Torgyán József többször is közölte: ő Orbán Viktorral kötött koalíciós megállapodást, így az ő tárgyalófele Orbán Viktor. A mai megbeszélés egyik feladata volt, hogy a pártok vezetői tisztázzák ezt a konfliktust.

(MTI)