Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén a főváros és a kerületek közötti forrásmegosztásról szóló rendeletet. Az MSZP és az SZDSZ képviselői támogatták, a Fidesz és a MIÉP ellenezte a rendeletet. A főváros és a kerületek közös bevételeinek elosztását szabályozó jogszabály alapján a tavalyinál 7 milliárd forinttal többet, összesen 151 milliárdot osztottak fel a 24 önkormányzat között.

A főváros vezetői szerint a tervezet feladatarányosan osztja szét a bevételeket a kerületek között. Az új rendelet a budapesti önkormányzatokat ugyanakkor takarékosságra ösztönzi.

A fővárosban ellenzékben lévő Fidesz szerint viszont nem feladatarányosan osztották szét a pénzeket. A Fidesz képviselők állítják: az SZDSZ és az MSZP politikai bosszúja miatt a polgári pártok által vezetett kerületek kerültek hátrányba.

Öt fideszes vezetésű kerület (I., IV., V. VI., XII.) ugyanis a tavalyinál is kevesebb támogatáshoz jut a forrásmegosztás révén. A legnagyobb vesztes az V. kerület, amelyik 40 százalékkal kap kevesebbet. Demszky Gábor főpolgármester szerint azonban a belváros jelentős saját bevételekkel is rendelkezik, az egy állandó lakosra jutó bevétele még az új forrásmegosztási rendszerben is 2,5-szer nagyobb a többi kerület átlagánál.

A budapesti önkormányzatok összesen 81 milliárd forintot kapnak vissza a központi költségvetésből, szemben a tavalyi 90 milliárddal. Saját bevételeikkel kiegészítve 151 milliárd forintot tudnak elosztani egymás között. Ez az összeg csak 5%-kal több a tavalyinál, vagyis a növekedés mértéke elmarad a várható inflációtól.

Az új rendszerben a kerületek összesen 7,8 százalékkal kapnak többet a tavalyinál, bevételeik körülbelül az infláció mértékében növekednek. A Fővárosi Önkormányzat azonban csak 2%-kal kap többet.

16 kerületben növekednek a források a várható infláció mértéke fölött, 7 kerület és a főváros kevesebbet kap ennél. Az említett hét kerületből ötben kormánypárti a polgármester.

Négy olyan kerület van, amelyik az új rendszer nyertesei közé tartozik, mivel több mint 15%-kal növekednek forrásai. Ebből a VII. kerületet szocialista polgármester vezeti, a VIII.-at szabad demokrata, a X.-et és a XXII.-et pedig
konzervatív.

(MTI)

Ajánló: