A kisgazdák visszavonták a praxistörvény módosítására tett javaslataikat

Visszavonta az összes, praxistörvénnyel kapcsolatos módosító indítványát a Független Kisgazdapárt. Így nincs akadálya annak, hogy az Országgyűlés pénteken szavazzon az előterjesztésről. A parlamenti bizottságok a héten három, kisgazda módosító javaslatot is megszavaztak. Amennyiben a kisgazdák ragaszkodtak volna a változtatásokhoz, a házszabály értelmében pénteken még nem lehetett volna szavazni a törvényről.

A most visszavont mindhárom módosítást a kisgazdapárt javasolta. A változtatásokat korábban az alkotmányügyi, a költségvetési és az egészségügyi bizottság is támogatta.

Turi-Kovács Béla, a Független Kisgazdapárt frakcióvezető-helyettese két változtatást is javasolt: az egyik szerint a területi ellátási kötelezettség nélküli háziorvosoknak is folytatható és elidegeníthető lett volna a praxisuk. A jogosultságot azonban nem az orvosi kamaránál, hanem az ÁNTSZ-nél kellett volna igazolniuk. A másik módosítás lényege, hogy a működtetési jog még kivételes esetekben sem lett volna átruházható 2000. december 31-ig.

Emellett az egészségügyi bizottság is változtatott a tervezet szövegén: Boda Ilona (FKGP) indítványát fogadták el. E szerint a háziorvosi működtetési jog folytatására jogosultak körében a házastárs megfogalmazást együtt élő házastársra egészítette ki.

Turi-Kovács elmondta: a párt azért vonta vissza indítványaikat, mert az egészségügyi tárcával megállapodásra jutottak arról, hogy az FKGP által lényegesnek tartott kérdéseket más jogszabályokban rendezik. A területi ellátási kötelezettség nélkül tevékenykedő orvosok működtetési jogának folytathatóságát és elidegeníthetőségét a kapcsolódó kormányrendeletben, valamint az egészségügyi szolgáltatások nyújtásáról és az egészségügyi intézmények jogállásáról szóló, a kisgazda remények szerint még az idén megszülető törvényben rendezik.

Pokol Béla, az alkotmányügyi bizottság kisgazda elnöke korábban kijelentette: az FKGP csak akkor szavazza meg a praxisjogról szóló előterjesztést, ha a parlament elfogadja módosító indítványaikat.

A kisgazdák most közölték: mindenképpen megszavazzák a praxistörvényt. Decemberben ugyanis azért nem fogadta el a parlament a törvényt, mert a kisgazda frakció nem vett részt a szavazáson.

(MTI)

Ajánló: