Az ellenzéki frakciók még egy utolsó tárgyalást tartanak a jövő hét elején a közszolgálati médiumok kuratóriumi elnökségeinek megválasztásáról, bár a pártok képviselői úgy nyilatkoztak tegnap a hatpárti média-albizottság ülésén, hogy kevés esélyt látnak a megegyezésre. Némi reményt adhat Pető Iván (SZDSZ) javaslata, aki szerint elvileg csomagban is tárgyalhatnak a Magyar Rádió (MR), a Duna Televízió (DTV) és a Magyar Televízió (MTV) kuratóriumi elnöksége ellenzéki tagjainak jelöléséről.

Az MR és a DTV kuratóriumi elnökségének mandátuma február végén jár le, ezeket újra kell választani. Az MTV kuratóriumi elnökségét egy éve arra való hivatkozással választotta meg csonkán a parlament, hogy nem tudtak megegyezni az ellenzéki helyek elosztásáról. A MIÉP, akárcsak korábban, 12 fős testületeket szeretne létrehozni, amelyekbe minden párt 2 tagot jelöl. Az MSZP és az SZDSZ ezt elutasítja, mivel így kétharmados jobboldali többség jönne létre. Úgy vélik: 8 fős testületeket kell létrehozni, amelyekben a kormányoldallal szemben az MSZP 2, az SZDSZ és a MIÉP 1-1 hellyel rendelkezik.

Sasvári Szilárd (Fidesz), a parlament kulturális bizottságának elnöke szerint megegyezés hiányában az Alkotmánybíróság (Ab) javaslata nyomán 8 fősnél nagyobb testületeket kell létrehozni. A tavalyi Ab-döntés indoklása pedig azt javasolja, hogy a frakciók megegyezés hiányában azonos számú tagot is delegálhatnak, amiről a parlament dönthet.

(Népszava)