Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Berettyó és a Sebes-Körös összefolyásánál, Szeghalom környékén. A belvíz is komoly gondokat okoz az ország több területén.

Bartha Péter a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese elmondta: a Berettyó, a Sebes-Körös és a Fekete-Körös vízszintje folyamatosan emelkedik. Ráadásul a belvíz szintje is megnövekedett az utóbbi napokban Szeghalom környékén. Már 21.000 hektár földet borít víz a Tiszántúlon. Hét helyen másodfokú, három szakaszon elsőfokú a belvízvédelmi készültség - mondta Bartha Péter.

A Tiszántúlon folyamatosan üzemelő 29 szivattyútelep naponta 2 millió 800 ezer köbméter vizet emel ki az elöntött területekről.

A Romániából érkező ciánszennyezés miatt továbbra is másodfokú a vízminőségvédelmi készültség a Tiszán.

A belvíz az ország többi részén is komoly gondokat okoz. Heves megyében például 30500 hektár földet borít víz.

A gyulai vízügyi igazgatóság területén hat helyen harmadfokú, négy helyszínen pedig másodfokú a belvízvédelmi készültség. Összesen 40 000 hektárt, nagy részt termőföldet borít belvíz.- közölte Bak Sándor, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője.

A földművelési tárca 4 milliárd forintot kíván vízfolyásrendezésre fordítani idei költségvetéséből - közölte Kolossváry Gábor a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Vízkárelhárítási Főosztályának vezetője.

(MTI)