Feljelentés a Nádor-ügyben

A Népszava információi szerint a parlament nemzetbiztonsági bizottsága szerdai ülésén úgy döntött, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a Nádor Rt. közötti szerződések ügyében csalás és különböző gazdasági bűncselekmények, valamint államtitoksértés elkövetésének alapos gyanúja miatt feljelentést tesz a legfőbb ügyésznél. A testület kormánypárti többsége és a MIÉP döntését Kosztolányi Dénes (Fidesz-MPP) váratlanul előterjesztett javaslatára hozta meg, ami azért is meglepő, mert az ügyet kivizsgáló albizottság ugyancsak kormánypárti többséggel elfogadott jelentésében még nem volt szó feljelentésről.

A parlament nemzetbiztonsági bizottsága tegnap zárt ülésen tárgyalta meg a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a Nádor Rt. közötti szerződéses és szerződésen kívüli kapcsolat vizsgálatára létrejött albizottság jelentését és az ahhoz készített albizottsági kisebbségi véleményt.

A Népszava információi szerint a kormánypárti többséggel és a MIÉP támogatásával elfogadott albizottsági jelentés többek között azt tartalmazta, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat részéről a szerződések aláírásakor elmulasztották törvényességi kötelezettségeiket.

A bizottság azt javasolta, hogy az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet vizsgálja felül az ügylethez kötődő hitelfelvételek törvényességét és szabályosságát, az albizottság munkájáról pedig tájékoztassák az Országgyűlést és a polgári titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli minisztert.

A testület szocialista, valamint szabad demokrata képviselői által megfogalmazott kisebbségi véleményben viszont az szerepel, hogy ez a 92-93-ban elindult beruházás elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat a kor követelményeinek megfelelően tudja végezni tevékenységét. Éppen ezért a beruházás befejezésére mielőbb szükség van, a kormányzat részéről elő kell segíteni a perben álló felek peren kívüli megegyezését. Magyarázatot kell kérni továbbá arra, hogy miért áll másfél éve ez a beruházás, nagy károkat okozva ezzel a szolgálatnak.

A nemzetbiztonsági bizottság ülésén azonban Kosztolányi Dénes fideszes bizottsági tag váratlanul kiegészítő határozati javaslatot terjesztett elő a napirendhez. Ebben úgy fogalmazott, hogy az albizottság jelentésének és kisebbségi véleményének áttanulmányozása után arra a következtetésre jutott, hogy a testület eredményes vizsgálatot folytatott le, mégsem tett ezzel arányban álló határozati javaslatot. Javasolja ezért, hogy a jelentésből emeljék ki, hogy több különböző bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja állapítható meg. Ebből pedig az következik, hogy a nemzetbiztonsági bizottságnak csalás és különböző gazdasági bűncselekmények, valamint államtitoksértés elkövetésének alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést kell tenni a legfőbb ügyésznél. A kormánypárti képviselők, ugyancsak a MIÉP támogatásával együtt, Kosztolányi határozati javaslatát fogadták el.

Miután nem alakult ki egyetértés a bizottságban arról, hogy az albizottság vizsgálatával kapcsolatban mi hozható nyilvánosságra, úgy tudjuk, Keleti György a testület szocialista elnöke nem oldotta fel az ügyben a szigorúan titkos minősítést. Információink szerint Keleti Kövér Lászlóhoz, a titkosszolgálati miniszterhez fordul, megszüntethető-e a szigorúan titkos minősítés az ügyben.

(Népszava)

Ajánló: