Három szocialista képviselő csökkentené az üzemben tartási díj alóli mentesség korhatárát

AZ MSZP parlamenti frakciójának három képviselője önálló indítványában azt javasolja, hogy az Országgyűlés módosítsa a médiatörvény bizonyos paragrafusait, és 70-ről 65 évre szállítsa le az üzemben tartási díj alóli mentesség korhatárát.

Csákabonyi Balázs (MSZP) szerint - a 2000-ben várható üzemben tartási díjbevétel szempontjából - a 65-69 évesek a kis létszámú csoportok közé tartoznak. A férfiak és a nők száma e korcsoportban együttesen 488.000 fő, átlagos nyugdíjuk 31.104 forint. "Tekintettel a házastársakra és az egyéb jogcímen mentességben részesülőkre, a díjbevétel csekély mértékben csökkenne" - mondta a képviselő. Hozzátette: az üzemben tartási díj adónak minősül, ennek ellenére jelenleg is magas azon tévénézők, rádióhallgatók száma, akik az üzemben tartási díjat nem fizetik.

A politikus megállapította, hogy a megfelelő eszközök rendelkezésre állnak ugyan a bejelentési kötelezettség teljesítésének ellenőrzésére, a hátralékos díj behajtására, de mindezidáig erre vonatkozó hatásos intézkedések nem történtek.
"A hathatósabb behajtással egyensúlyba hozhatóak a bevételek, és az egyébként is nehéz anyagi körülmények között élő idős korúaknak, betegeknek, a leginkább otthonukban tartózkodóknak nem kellene lemondaniuk az információhoz jutásról, a szórakozásról" - tette hozzá.

A képviselő közölte: az Üszögi-Bleyer Jenő és Házas József által is aláírt indítványt már benyújtották a T. Ház elnökének.

(MTI)