A ciánszennyeződés elérte Tiszalököt

A méréseredmények szerint a ciánszennyeződés a Tiszában gyorsabban terül szét, mint a Szamosban, így a hígulás hatásása kisebb mértékű élővilág pusztulásra számítanak a szakemberek.

Szőke Sándor, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatója szombati tájékoztatója szerint a Tiszán vonuló ciánszennyeződés Tokaj, Tiszalök, Tiszavasvári és Tiszaújváros térségét éri el szombaton. Közölte: Tiszabercelnél 6 milligramm ciánkoncentrátumot mutattak ki literenként a vízmintában, s ez 3,5 milligrammal volt kevesebb a fentebbi folyószakaszon, Dombrádnál mért maximumnál.

Szőke Sándor emlékeztetett arra, hogy a Szamosban Csengernél mérték a legnagyobb szennyeződést, ott 32,5 milligramm ciánvegyületet találtak a vízmintában. - A tiszaberceni 6 milligrammos mutató persze még mindig igen magas, hatvanszorosa a magyar szabványban megengedett határértéknek - hangsúlyozta Szőke Sándor.

A térségi környezetvédelmi felügyelőség Tuzsérnál már az eddigieknél ritkábban vesz vízmintát a Tiszából. Dombrádnál és Tiszabercelnél viszont továbbra is kétóránként ellenőrzik a folyó vízminőségét.

A vízminta szombaton reggel Tiszalöknél már némi elszíneződést mutatott, ami azt jelenti, hogy a ciánszennyeződés a Tiszán elérte a vízlépcső magasságát.

(MTI)

Korábban:

(2000. február 4.)