A MÁV sztrájkmentes tárgyalást szeretne

A MÁV szeretné lezárni a szakszervezetekkel kialakult konfliktust, s sztrájkmentes tárgyalásokat javasol - hangoztatta Kukely Márton, a vasúttársaság vezérigazgatója szombaton, a szakszervezetekkel folytatott újabb tárgyalási forduló kezdetén.

A vezérigazgató azt javasolja: a vasúttársaság vezetése a szakszervezetekkel közösen tegyen meg mindent annak érdekében, hogy szűnjék meg a sztrájk. Utalt arra, hogy a napok óta tartó munkabeszüntetés az országnak, a vasutasoknak, a MÁV-nak és a szakszervezeteknek egyaránt egyre nagyobb veszteséget okoz.

Indítványozta, hogy sztrájkfenyegetés nélkül folytatódjanak a megbeszélések. A szakszervezeti vezetők közül Márkus Imre, a Vasutasok Szakszervezetének (VSZ) elnöke és Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) elnöke úgy fogalmazott: amennyiben nincs új indítvány a MÁV vezetésének tarsolyában, úgy a javaslatot nem lehet elfogadni.

Borsik János, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének (MoSZ) alelnöke békülékenyebb hangot ütött meg. Úgy vélte, hogy a szakszervezeti oldalnak egyeztetésre van szüksége az ügyben. A mintegy félórás szakszervezeti egyeztetést követően Borsik János újságíróknak csak annyit mondott, hogy a szakszervezetek nem érdekeltek a sztrájk felfüggesztésében, mert az bizonytalan helyzetet teremtene ismét.

A szakszervezetek szerint meg kell állapodni, és a sztrájkot be kell fejezni. Ennek módjáról javaslatcsomagot nyújtottak át a három reprezentatív szakszervezet képviselői a MÁV vezetésének, akik mintegy félórás tárgyalási időt kértek az indítványok megvitatására.

Borsik János a szakszervezeti javaslatokról semmi konkrétumot nem árult el, mivel a szakszervezetek megállapodtak abban, hogy a részleteket nem ismertetik a nyilvánossággal.

(MTI)

Korábban:

(2000. február 5.)