Fokozódik az ár- és belvízkészültség a Tiszántúlon

Tovább árad a Hortobágy-Berettyó, ezért a csatornán fenntartja a másodfokú árvízvédelmi készültséget a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig).

Bartha Péter védelemvezető-helyettes elmondta: a borzi vízmércénél szombaton reggel 319 centiméter volt a Hortobágy-Beretttyó vízállása. Lassú apadást tapasztalnak viszont a Berettyón, amely pénteken Szeghalomnál 403 centiméterrel tetőzött. Szombaton reggel ugyanott 397 centiméter volt a vízállás. - Ez továbbra is indokolja az elsőfokú árvízvédelmi készültség fenntartását - mondta Bartha Péter.

A belvízi elöntés növekedése miatt a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) 12 belvízvédelmi szakaszából már 11-ben rendeltek el védelmi készültséget. A Tisza középső belvízvédelmi térségében már harmadfokú, hét helyen másodfokú, és három szakaszon elsőfokú a belvízvédelmi készültség. A védekezési területeken 26.500 hektár van víz alatt, amelyből 6.700 hektár a vetés, 7.900 hektár a szántó és 8.500 hektár a rét és a legelő - mondta a szakember.

A Tivizig 31 állandó szivattyútelepe és öt szállítható szivattyúja naponta 4 millió köbméter belvizet emel át az elöntött területekről a befogadó tározókba.

(MTI)