Lassan közelednek az álláspontok a MÁV Rt. és a szakszervezetek kötött

Egymástól kissé eltérően értékelték a szombat délelőtti vasúti egyeztetést a MÁV Rt. és a szakszervezetek vezetői.

Bajnai Gábor, a MÁV Rt. vezérigazgató-helyettese elmondása szerint a szakszervezetek elmozdultak korábbi álláspontjuktól, és közeledtek a munkáltatói javaslat felé.
- Az érdekképviseletek belátták, hogy a MÁV Rt. nem vállalhat fel korlátokat a foglalkoztatáspolitikában, mivel a foglalkoztatás felelősségét egyedül a munkáltató viseli - mutatott rá Bajnai Gábor.

A MÁV vezetése hangsúlyozta: a MÁV Rt. csak azt vállalja, hogy "a ténylegesen elbocsátásra kerülők létszáma lehetőleg ne haladja meg az összes létszámfogyás hatvan százalékát". Bajnai Gábor elmondta azt is: végső esetben felajánlja a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségét, illetve azt, hogy a vasút vagy a munkaerőpiac más területére átképzik az érintett dolgozókat.

Borsik János, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének alelnöke úgy vélte, hogy a megfogalmazás elfogadhatatlan a szakszervezetek számára, hiszen a "lehetőleg ne haladja meg" kifejezés semmilyen korlátot nem jelent a MÁV vezetése számára. A szakszervezeti vezető úgy vélte: a foglalkoztatási kérdések mégis hamarosan lezárhatók lesznek, ám a megegyezést nagyban segítené, ha a vezérigazgató is részt venne a tárgyalásokon.

Márkus Imre, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke úgy fogalmazott: Kukely Márton távolléte miatt a munkáltató ismét a novemberi javaslathoz lépett vissza a foglalkoztatási kérdésben. Márkus Imre kifogásolta, hogy a vezérigazgató-helyettes elzárkózott attól, hogy ismertesse a társaság foglalkoztatási tervének a részleteit.

A tárgyalásokat szombat délután 3 órakor folytatják az érintettek. A szakszervezeti vezetők úgy tudják, hogy ezeken a megbeszéléseken már részt vesz Kukely Márton vezérigazgató is.

(MTI)

Korábban: